Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна на официално посещение

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна на официално посещение
Коментари Харесай

Кирил Петков посрещна Димитър Ковачевски в София

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски дойде на публично посещаване у нас.
Ковачевски е отпред на делегация, в която влизат 13 министри.
Утре държавните управления на България и Северна Македония ще проведат взаимно съвещание.

Димитър Ковачевски беше посрещнат с публична гала от българския министър-председател Кирил Петков, дружно с който поставиха венци пред Паметника на Незнайния боец.

Това е първата аудиенция зад граница на новият министър председател на Северна Македония. Утре в границите на взаимното съвещание на държавните управления Петков и Ковачевски ще беседват на четири очи, осведоми БНР.

Ще се организира и първото съвещание на към този момент образуваните с държавни решения 4 работни групи по стопанска система, по инфраструктура, по европейско съдействие и по просвета.

В делегацията на Северна Макесония е и съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителните въпроси - Драги Георгиев, който ще се срещне с българския съпредседател Ангел Димитров.

Часове преди началото на визитата на Ковачевски държавното управление в Скопие одобри текст на Меморандум за съгласие за развиване на жп линия София - Скопие.

Очаква се този Меморандум да бъде подписан на утрешното взаимно съвещание.

Външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха през днешния ден и разискаха, както осъществяването на Договора за добросъседство, по този начин и отговорите на Скопие по протокола 5 плюс 1, който към този момент е 4 плюс едно, откакто преди седмица Скопие изпрати нота до Организация на обединените нации, че късото име Северна Македония не съставлява териториалния рекламация към географския район у нас.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР