Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски изясни днес в София

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски изясни днес в София
Коментари Харесай

Македонската сделка: Първо да падне ветото, после са правата на българите

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обясни през днешния ден в София по какъв начин вижда решаването на основния въпрос, подложен от България - за равноправието на македонските българи и вписването им в конституцията на страната. Според него " правата на българите в Северна Македония би трябвало да бъдат конституционно обезпечени, по този начин както е присъщо за една европейска страна ", само че уточни, че това е развой, който изисква значително време. Така Скопие се връща на позицията си, че София първо би трябвало да вдигне ветото над започването на договаряния за участие в Европейски Съюз, а по-нататък да се мисли за смяна на македонската конституция.

„ Този развой изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции. Доколкото това се случи, а е обикновено такова нещо да се случва по пътя на една страна към Европейския съюз, защото тогава се отваря Конституцията за и други приспособения на Конституцията да се създадат, тогава в този развой несъмнено ще бъдат обхванати и тези въпроси въз основа на настояванията на жителите “, сподели Ковачевски след взаимното съвещание на двете държавни управления. " Нека да оставим “процесите да текст, да върнем доверието ”, добави той. За триумф в политическата област Ковачески счита, в случай че с България се реализира съглашение районен съд Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз в обозримо бъдеще.

В наличието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за съдействие сред двете страни в други области, съобщи БГНЕС.

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за съдействие в региона на земеделието , аграрните науки, селските региони и горското стопанство. Документът планува задълбочаване на съдействието сред двете страни в аграрната област чрез продан на научна и техническа информация и трансфер на експертни знания. Заложено е шерване на положителни практики, създаване и осъществяване на взаимни научноизследователски планове и трансгранично съдействие в региона на селските региони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит във връзка с използването на Инструмента на Европейски Съюз за предприсъединителна помощ.

План за развиването на плана за жп връзка „ София-Скопие “, оценка на капиталовата стойност и изследване на опциите за финансиране от Европейския съюз и интернационалните финансови институции, са част от дилемите на смесена група от български и македонски специалисти. Това се планува в Меморандум за съгласие за развиването на жп връзка „ София-Скопие “ сред Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на договаряния. Документът бе подписан от министъра на превоза и известията Николай Събев и министъра на превоза и връзките на Репубика Северна Македония Благой Бочварски. Железопътната връзка е от значимо стратегическо и икономическо значение за жителите и стопанските системи на двете страни. Чрез построяването й ще се интегрират изцяло железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за съгласие сред българската Изпълнителна агенция за поощряване на дребните и междинните предприятия и македонската Агенция за поощряване на предприемачеството. Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред двете страни. Като признават стратегическото значение на развиването на дребните и междинните предприятия за повишение на заетостта, икономическата и обществената непоклатимост, страните по меморандума се договарят да подкрепят предприятията от съответните страни и да открият и поддържат разнообразни форми на съдействие. Поемат се отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия. Двете страни ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.

През 2023 година може да проработи контролно-пропусквателен пункт Клепало на българо-македонската граница, като бъде достроена изчезналата права от 13 км. и това ще бъде един от критериите за реализиран прогрес сред България и районен съд Македония, стана ясно от думите на македонския министър председател Димитър Ковачевски, представен от кореспондент на БГНЕС.

“Открихме нов развой на разговор и на работа. Формирани са комисии. Това е удостоверение, че имаме политическа воля ”, сподели Ковачевски. Той съобщи, че през днешния ден са разисквани на първо място тематиките, по които работят групите и изрази вяра, че България, която е член на Европейски Съюз от 15 години и има огромен опит в евроинтеграцията, ще окаже поддръжка.

Спирайки се на критериите, по които ще бъде оценен напредъкът в двустранните връзки, Ковачевски сподели: да вземем за пример, за въздушната линия, която е комерческа и се планува да стартира да лети, ще бъде хубаво, в случай че идната седмица стартират да беседват туроператорски компании, които да я изпълнят с пасажери.

Ковачевски благодари на историческата комисия , която е поела също ангажимент да работи интензивно.

Председателите на взаимната македоно-българска комисия по исторически и просветителни въпроси Ангел Димитров и Драги Георгиев присъстваха на междуправителственото съвещание на македонското и българското държавно управление.

Премиерът Петков даде обещание комисията да организира три съвещания през идващите четири месеца. " И сред срещите отново ще се срещат ", добави той. " Искам да благодаря на Историческата комисия, двамата съпредседатели са тук, споделиха, че ще ускорят работните действия ", удостовери и Ковачевски в София.

" Професорите са подготвени с нова сила да влязат в градивен разговор и да реализират действителни резултати ", добави Петков. " Ако не си приказват, няма да има резултати ", застрахова се той.

С цел задълбочаване на двустранното съдействие сред Северна Македония и България през днешния ден се организираха обособени срещи на работните групи , основани по време на формалното посещаване на министър-председателя Петков в Скопие.

Работната група, обхващаща съдействието в региона на стопанската система, енергетиката, финансите, нововъведенията и развиването, вложенията и селското стопанство, се контракти за идващите срещи и тематики.

Втората работна група, която включва областите превоз и връзки, инфраструктура, локално самоуправление и трансгранично съдействие, както и съдействие в региона на информатиката и връзките, дефинира дневния ред за Коридор 8, както и свързването му с други пътища по общата граница. Тази работна група си е сложила за собствен приоритет основаването на авиолиния София-Скопие, както и уговорката да се понижи доста цената на роуминга сред двете страни.

В третата работна група бяха положени основите за поддръжка и съдействие на европейските интеграции на Република Северна Македония, зелените политики и положителното ръководство, както и за взаимни начинания в плановете, обхванати от тактиката на Зеленото съглашение на Европейски Съюз.

Четвъртата работна група, която се концентрира върху културата, образованието и науката, туризма, младежта и спорта, си е сложила за задача да предприеме стъпки и от двете страни за създаване на цялостна стратегия за съдействие в тези области. .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР