Премиерът на Сърбия предупреди, че формирането на косовска армия може

...
Премиерът на Сърбия предупреди, че формирането на косовска армия може
Коментари Харесай

Бърнабич не изключва сръбска въоръжена намеса в Косово

Премиерът на Сърбия предизвести, че образуването на косовска войска може да провокира въоръжена интервенция на Сърбия в някогашната провинция - най-грубото предизвестие до момента, в изискванията на ескалиращо напрежение на Балканите , оповестява АП.

Сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи, че се надява, " в никакъв случай да не използваме нашата войска , само че за жалост това сега е една от опциите на масата ".

Косовският парламент ще гласоподава на 14 декември за превръщането на силите за сигурност на страната в постоянна войска . Сръбски публични лица настояват, че армията ще бъде употребена, с цел да се преследва сръбското малцинство, което неведнъж е отречено от косовските управляващи.

 Харадинай: Никой няма мотив да се опасява от косовската войска
Харадинай: Никой няма мотив да се опасява от косовската войска

Не сме подвластни от Белград, съобщи министър председателят

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести за желанието на Косово за преход към войска . " Подобен ход е неочакван. Това опонира на препоръките на доста съдружници от НАТО и може да има съществени последствия за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово ", изясни той.

Бърнабич съобщи, че етническите албански водачи в Косово " би трябвало да проявят здрав разсъдък " и предизвести, " не можем да останем встрани и да гледаме безмълвно, до момента в който някой прави етническо пречистване " на сърбите на Балканите.

Косовският министър председател Рамуш Хардинай разяснява, че това е " чистата неистина ", изказванията, че новата косовска войска ще се насочи към северно Косово , където живеят множеството сърби. " Армията не е за север. Нашата войска е за Афганистан и Ирак, с цел да помогне на тези страни в мироопазващи задачи ", изясни той.

 Белият дом: Време е Косово да се сдобри със Сърбия
Белият дом: Време е Косово да се сдобри със Сърбия

Сега е моментът Косово и Сърбия да реализират съглашение

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбия и нейните съдружници Русия и Китай не признават Косово като страна, в несъгласие със Съединени американски щати и по-голямата част от Запада.

Сърбия загуби надзор над Косово след война от 1998-1999 година, в която починаха повече от 10 000 души, а отчетите за репресии подтикнаха НАТО да предприеме въздушни удари, с цел да спре спора .

Напрежението сред Сърбия и Косово се повиши, откакто държавното управление на Косово предишния месец вкара 100% налог върху вноса от Сърбия и възмездие за несполучлива кандидатура за участие в интернационалната полицейска организация Интерпол след интензивно сръбско лобиране.

 Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, само че гледа към Европейски Съюз
Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, само че гледа към Европейски Съюз

Принудителните решения не водят до непоклатимост, разяснява Ивица Дачич

Бърнабич съобщи, че Сърбия губи 42 милиона евро месечно заради покачването на митата в Косово .

Сърбия ускорява въоръжените си сили, опустошена след намесата на НАТО през 1999 година, най-много с съветска помощ .

Въоръжената интервенция на Сърбия в Косово би довела до директен конфликт с мироопазващите сили, водени от НАТО . В последно време Сърбия покачва бойната подготвеност на войските си след поредност от дребни произшествия.

 Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война
Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Иска и Китай да употребява престижа си за опазване на мира в района
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР