Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че на изборите

...
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че на изборите
Коментари Харесай

Сръбският премиер оспори твърденията на опозицията за изборите

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи през днешния ден, че на изборите на 17 декември в Републиканската изборна комисия (РИК) е имало 109 възражения и 3 тъжби по-малко, в сравнение с изборите през април 2022 г. Бърнабич съобщи по телевизия Пинк, че е имало единствено една тъжба в Градската изборна комисия за изборите в Белград. Според премиера опозицията няма от какво да се оплаква и " просто по този начин " е поискала анулирането на всички избори, заяви белградската организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

В коментар за хипотетичното гласоподаване на 40 000 души от Република Сръбска, тя сподели, че те не са в изборния лист и че е невероятно да са дали своят вот. " Получихме информация, че този ден границата сред Босна и Херцеговина и Сърбия са пресекли 20 360 души, забележителна част от които нямат сръбско поданство, само че и забележителен брой деца “, сподели тя. Бърнабич  добави, че в този момент се извличат окончателните данни какъв брой хора от Босна и Херцеговина и Република Сръбска имат право на глас и по-късно какъв брой от тях са дали своят вот.

" Това са почти сред 13 и 15 000 души в цяла Сърбия, за Белград не повече от пет или шест хиляди от тях “, сподели Бърнабич. Според нея опозицията е чакала да види резултатите от изборите, с цел да каже по-късно, че не ги признава. Няма индикации, че това, което опозицията приказва за изборни нередности, е правилно, " това е открит опит за дестабилизация ", сподели тя. Бърнабич добави, че всички нередности са регистрирани и маркирани и че изборите ще бъдат повторени на тези места.

Сръбският министър председател съобщи, че наблюдаващите от Европа Стефан Шенах и Андеас Шидер " лъжат " и дестабилизират Сърбия с изказванията си за изборите, макар че нямаха възражения за протоколите от секциите.

" Те бяха наблюдаващи, които ръководеха делегациите на Европейския парламент и задачата наблюдаващи на Съвета на Европа. Това, което направиха по-късно, всичките им изказвания в медиите, са в несъгласие с етичния кодекс на интернационалните наблюдаващи “, сподели Бърнабич по телевизия Пинк. Бърнабич съобщи, че и двамата са били в изборни секции, които сами са избрали, само че са нямали  възражения, а по-късно " отиват в медиите и с дни лъжат, тормозят, дестабилизират непосредствено Сърбия, тъй като споделят, че са видели гласоподаватели фантоми и са чули, че 50 000 души са пристигнали в Белград да гласоподават ”. Според нея за Шенах и Шидер върхът на демокрацията са изборите на косовския министър председател Албин Курти в северната част на Косово, които бяха бойкотирани от сърбите.

Бърнабич означи, че на тези избори е имало рекорден брой наблюдаващи, над 5,5 хиляди.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР