Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви, че правителството ще оттегли

...
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви, че правителството ще оттегли
Коментари Харесай

Крачка назад: Белград оттегля решението си за централизиана информация

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разгласи, че държавното управление ще отдръпна през днешния ден решението си за централизиано информиране на жителите по време на изключително състояние поради пандемията от ковид, оповестява БГНЕС.
Тя акцентира, че ръководещите са създали всичко належащо жителите на Сърбия да бъдат осведомени тъкмо и в точния момент, както и нито една информация да не бъде скрита от обществеността. Въпреки това взетото наскоро решение ще бъде оттеглено, „ с цел да не се хвърля сянка върху нещата, които страната е постигнала с доста старания “.
Припомняме, че на 28 март държавното управление на Сърбия взе решение информацията за ковид по време на изключителното състояние да се пуска централизирано. Всеки, който разгласява информация по този въпрос и цитира „ неовластени лица “, предстои на глоба.
Това провокира реакцията на двете журналистически сдружения в страната. Няколко политически партии упрекнаха ръководещите в налагане на цензура и нарушение на конституцията в частта за правото на жителите да получават цялостна и своевременна информация по въпроси от социална значимост. В обществото се надигнаха опасения, че плануванаъа опция за наказателно гонене крие риск от злоупотреби и правосъдно гонене на неуместни медии, публицисти и жители.
Според Бърнабич, отдръпването на решението в този момент ще ангажира доста повече напъните на страната в битката против подправените вести, които се популяризират всеки ден. Тя даде за образци: 24-часова възбрана за напредване, искане на дарения посредством СМС и неналичието на съоръжение в лечебните заведения.
Дезинформация: по какъв начин да разпознаете и да спрете митовете за ковид
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР