Премиерът на Румъния Виорика Дънчила изпрати писмо до ЕС за

...
Премиерът на Румъния Виорика Дънчила изпрати писмо до ЕС за
Коментари Харесай

Румънският премиер оправда насилието над протестиращи

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила изпрати писмо до Европейски Съюз за митингите в Букурещ през предходната седмица. Според нея демонстрациите са били „ опит да се смъкна държавното управление ”. Дънчила пази и дейностите на полицията.
„ Аз считам, че тези опити да се смъкна това законно държавно управление посредством принуждение може да бъде рисков казус за една демократична държава”, написа в писмото си Дънчила.

Документът е написан на румънски език и е адресиран до ръководителя на европейската комисия Жан Клод Юнкер и до неговият заместител Франс Тимерманс. Говорителят на Европейска комисия удостовери писмото и съобщи, че навреме ще бъде изпратен отговор. Според Дънчила „ разнообразни политици, в това число и президента Клаус Йоханис се пробва с принуждение да смъкват законното държавно управление в Румъния “.

На 10 август близо 100 000 души излязоха на площад „ Виктория” в Букурещ, с цел да стачкуват против държавното управление. Основно на улиците излязоха хора, живеещи отвън страната. Те са недоволни от данъчната система и пенсионната промяна, системата за обществена помощ. Хората упорстват също за развиване на стопанската система, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласоподаване. Напрежението ескалира, избухна принуждение. Част от стачкуващите се пробваха да пробият загражденията. Полицията употребява сълзотворен газ против тях, с цел да ги разпръсне. При конфликтите пострадаха 452 души. 70 от тях, в това число 11 жандармеристи, са настанени в болница. По време на безредиците бяха арестувани 33 души, стартирани са 8 наказателни каузи и са наложени 23 санкции на стойност 17 000 лейи /3700 евро/.

Президентът и министър председателят на страната се разминаха в оценките си за митинга и реакциите на органите на реда. Румънският президент Клаус Йоханис осъди дейностите на жандармерията против антиправителствената проява. А румънският министър председател Виорика Дънчила изрично осъди насилието по време на антиправителствената проява. Според нея то е дело на „ проведени групи, които са се възползвали от гражданския митинг “, само че не на органите на реда.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР