Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев призова днес на

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев призова днес на
Коментари Харесай

Зоран Заев призова: ЕС да изпълни обещанията си за Западните Балкани

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев прикани през днешния ден на Третия стопански конгрес в Тирана Европейският съюз да извърши обещанията си към Западните Балкани, които са " европеизирали " обществото си, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Заев сподели, че Република Северна Македония в никакъв случай не е имала различен интерес с изключение на спокойно и почтено общуване със съседите и с всички нации и етноси в Европа, само че през последните 1,5 години е минала през развой на предефиниране на методологията за разширение на Европейски Съюз и се е сблъскала с нови въпроси и бюрократични позиции, които не може и не трябва да бъдат препъникамък за нейния разцвет.

Заев напомни, че неговата страна е била първата в района, подписала Споразумението за стабилизиране и асоцииране още през 2001 година, станала е кандидатка за участие през 2005 година, получила е първата позитивна рекомендация за договаряния с Европейски Съюз през 2009 година, само че още е в чакалнята на Европейски Съюз.

" Като министър председател имам задачата да вземам сложни и смели решения, да работя в полза на нашите жители и за по-светло бъдеще. Затова отворихме най-трудните дипломатически въпроси с нашите съседи преди 4 години и ги затворихме в дух на добросъседство, модерна политика и предпочитание за единен район, който върви напред ", сподели Заев.

Той акцентира, че страната му е била, е и ще бъде на кръстопътя на доста цивилизации, етноси, културни връзки, само че за жалост тази дребна уравновесена политическа екосистема, основана от епохи, е уязвима, защото нейните жители не могат да не престават да живеят единствено с една концепция за присъединение към Европа.

" Но позволете ми да бъда кристално явен и да повторя позицията на държавното управление. Ние в никакъв случай няма да си позволим да обсъждаме неща, които не подлежат на разискване. А това е: кои сме, кои са нашите атрибути на еднаквост и какъв е генезисът на нашата държавност и на езика ни ", съобщи Заев.

В онлайн панела, в който приказва Заев, участваха и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей, сръбският министър председател Ана Бърнабич и босненският министър председател Зоран Тегелтия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР