Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев призова днес на

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев призова днес на
Коментари Харесай

Зоран Заев призова ЕС да изпълни обещанията си за Западните Балкани

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев прикани през днешния ден на Третия стопански конгрес в Тирана Европейският съюз да извърши обещанията си към Западните Балкани, които са " европеизирали " обществото си, съобщи организация МИА.

Заев сподели, че Република Северна Македония в никакъв случай не е имала различен интерес с изключение на спокойно и почтено общуване със съседите и с всички нации и етноси в Европа, само че през последните 1,5 години е минала през развой на предефиниране на методологията за разширение на Европейски Съюз и се е сблъскала с нови въпроси и бюрократични позиции, които не може и не трябва да бъдат препъникамък за нейния разцвет.

Заев напомни, че неговата страна е била първата в района, подписала Споразумението за стабилизиране и асоцииране още през 2001 година, станала е кандидатка за участие през 2005 година, получила е първата позитивна рекомендация за договаряния с Европейски Съюз през 2009 година, само че още е в чакалнята на Европейски Съюз.

" Като министър председател имам задачата да вземам сложни и смели решения, да работя в полза на нашите жители и за по-светло бъдеще. Затова отворихме най-трудните дипломатически въпроси с нашите съседи преди 4 години и ги затворихме в дух на добросъседство, модерна политика и предпочитание за единен район, който върви напред ", сподели Заев.

Той акцентира, че страната му е била, е и ще бъде на кръстопътя на доста цивилизации, етноси, културни връзки, само че за жалост тази дребна уравновесена политическа екосистема, основана от епохи, е уязвима, защото нейните жители не могат да не престават да живеят единствено с една концепция за присъединение към Европа.

" Но позволете ми да бъда кристално явен и да повторя позицията на държавното управление. Ние в никакъв случай няма да си позволим да обсъждаме неща, които не подлежат на разискване. А това е: кои сме, кои са нашите атрибути на еднаквост и какъв е генезисът на нашата държавност и на езика ни ", съобщи Заев.

В онлайн панела, в който приказва Заев, участваха и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей, сръбският министър председател Ана Бърнабич и босненският министър председател Зоран Тегелтия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР