Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред
Коментари Харесай

Ковачевски: Таксата за транзит на руски газ ще увеличи цената на тока и парното, реагирахме пред ЕК

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред Европейската комисия за въведените от България такси за преноса на съветски газ през газопровода, който е единственият метод за доставка на газ в страната, оповестяват организация Макфакс и телевизионният Канал 5.

 

Според Ковачевски тази такса не би трябвало да се вкарва, тъй като целият потенциал от газ, който влиза в Северна Македония, е даден от България на " Газпром ", което значи, че такава такса ще докара до повишаване на тока и парното с 20 %.

 

„ Поискахме да бъде освободен потенциал, с цел да може страната да си набира газ от други източници. Водят се диалози на равнище Европейски Съюз и със съответното министерство в България. През предходната година успяхме с Европейски Съюз и България да освободим потенциал за газ, който не е благосъстоятелност на „ Газпром ” и се надявам, че и тази година ще успеем да до създадем ”, сподели Ковачевски след отбелязването на Деня на обезпечаването, който се отбелязва през днешния ден в страната.

 

Ковачевски уточни, че е разискал тематиката и с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, по време на визитата ѝ в Скопие преди дни. Според него въведената такса няма нищо общо с пазарните правила и директивите на Европейски Съюз и в случай че би трябвало Северна Македония ще реагира  пред интернационалните съдилища.

 

Министърът на енергетиката на Северна Македония Крешник Бектеши също разгласи, че ако  изключителната енергийна такса върху преноса и преноса на съветски естествен през българска територия бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще желае обезщетение от България и спомагателна поддръжка от Европейския съюз.

 

От 13 октомври България вкара изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия  в размер на 20 лева./мВтч., като задачата е за „ Газпром “ да бъде по-неизгодно да доставя газ през България.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР