Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в

Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в ...

Признатото от ООН правителство в Либия повече няма да преговаря с Халифа Хафтар.

Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в Триполи, Файез Сарадж, заяви, че няма да поднови преговорите с командирa на силите на опозиционния кабинет в Тобрук Халифа Хафтар, като го обвини, че използва пандемията от СOVID-19, за да поднови военната си кампания срещу столицата. Това предаде турското издание Daily Sabah, цитирано от агенция "Фокус".
В интервю за италианският вестник La Repubblica Сарадж обвини Хафтар за това, че "безразборно бомбардира Триполи, жилищните квартали, цивилните институции и дори обществената болница в центъра на града". 
"Никога няма да седна (да преговарям - бел. ред.) с Хафтар след престъпленията, които той извърши срещу всички либийци", каза Сарадж. "Винаги сме се опитвали да решим проблемите си чрез политически процес, но всяко споразумение е било отхвърляно от Хафтар", каза още той.
Припомняме, че гражданската война в Либия се разрази с нови сили след като Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година, като тогава се обособиха две правителства страната - в Тобрук и в Триполи. Хафтар, който застава зад кабинета в Тобрук, разполага с подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства, докато правителството в Триполи е признато от ООН. 
"Споразумяхме се на прекратяване на военните действия и хуманитарно примирие, но останахме нащрек", каза Сарадж. "Очаквахме, че опасността от епидемията ще накара Хафтар да държи на думата си поне веднъж. Но той видя в нея възможност да ни атакува".
По думите на Сарадж година след началото на офанзивата срещу Триполи, започнала през април 2019 г., неговите сили са успели да извършат успешно контранастъпление срещу Хафтар, като според последната информация те са завзели и град Собрата, ключова военна база за опозицията.
"След една година вече сме по-силни и се движим към нашата цел - да се справим с агресията", счита Сарадж и заяви още, че подкрепата на Турция и Катар за неговите сили не е била от решаващо значение за успехите на Триполи и те са посрещнали офанзивата на Хафтар "без чужда помощ за седем месеца".

Източник: actualno.com