Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в

...
Премиерът на признатото от ООН правителство на Либия, базирано в
Коментари Харесай

Признатото от ООН правителство в Либия повече няма да преговаря с Халифа Хафтар

Премиерът на приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Либия, основано в Триполи, Файез Сарадж, съобщи, че няма да възобнови договарянията с командирa на силите на опозиционния кабинет в Тобрук Халифа Хафтар, като го упрекна, че употребява пандемията от СOVID-19, с цел да възобнови военната си акция против столицата. Това съобщи турското издание Daily Sabah, представено от организация " Фокус ".
В изявление за италианският вестник La Repubblica Сарадж упрекна Хафтар за това, че " безсистемно бомбардира Триполи, жилищните квартали, цивилните институции и даже публичната болница в центъра на града ". 
" Никога няма да седна (да договарям - бел. ред.) с Хафтар след закононарушенията, които той извърши против всички либийци ", сподели Сарадж. " Винаги сме се опитвали да решим проблемите си посредством политически развой, само че всяко съглашение е било отхвърляно от Хафтар ", сподели още той.
Припомняме, че гражданската война в Либия се развихри с нови сили откакто Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година, като тогава се обособиха две държавни управления страната - в Тобрук и в Триполи. Хафтар, който застава зад кабинета в Тобрук, разполага с поддръжката на Египет и Обединените арабски емирства, до момента в който държавното управление в Триполи е прието от Организация на обединените нации. 
" Споразумяхме се на преустановяване на военните дейности и филантропично помирение, само че останахме нащрек ", сподели Сарадж. " Очаквахме, че заплахата от епидемията ще накара Хафтар да държи на думата си най-малко един път. Но той видя в нея опция да ни нападна ".
По думите на Сарадж година след началото на офанзивата против Триполи, почнала през април 2019 година, неговите сили са съумели да извършат сполучливо контранастъпление против Хафтар, като съгласно последната информация те са завзели и град Собрата, основна военна база за опозицията.
" След една година към този момент сме по-силни и се движим към нашата цел - да се оправим с експанзията ", смята Сарадж и съобщи още, че поддръжката на Турция и Катар за неговите сили не е била от решаващо значение за триумфите на Триполи и те са посрещнали офанзивата на Хафтар " без непозната помощ за седем месеца ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР