Премиерът на признатото от ООН либийско Правителство на националното съгласие

...
Премиерът на признатото от ООН либийско Правителство на националното съгласие
Коментари Харесай

Страните в либийския конфликт ще участват в Берлин за уреждане на кризата

Премиерът на приетото от Организация на обединените нации либийско Правителство на националното единодушие (ПНС) Файез Сарадж удостовери, че ще взе участие в интернационалната конференция за споразумяване на рецесията в Либия в неделя в Берлин. Това заяви през днешния ден арабската телевизия " Ал Джазира ", представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Командващият така наречен Либийска национална войска (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар осведоми немския външен министър Хайко Маас, че е склонен да взе участие във форума, съобщи още организацията, като се базира на друга телевизия, " Ал Хадас ".

Тази заран Маас отпътува за източния либийски град Бенгази, с цел да договаря с Хафтар.

Германският външен министър напомни пред публицисти, че предходната седмица е разговарял и със Сарадж. Той посочи, че срещата с Хафтар му е предоставена по-специално от външните министри на страните от Европейски Съюз.

В либийския спор никой няма да победи с военна мощ, акцентира немският външен министър.

Вчера генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутеришпризова да бъде " твърдо подкрепена " мирната конференция за Либия в Берлин, съобщи Франс прес.

В документ, предаден на Съвета за сигурност, Антониу Гутериш прикани враждуващите страни да потвърдят прекъсването на огъня в африканската страна.

След убийството на либийския водач Муамар Кадафи през 2011 година в страната настъпи безпорядък, а по-късно - фактическо двувластие. В идната конференция в Германия, проведена за споразумяване на обстановката, се чака да вземат участие делегати от Русия, Съединени американски щати, Китай, Англия, Франция, Турция, Египет, Алжир и ОАЕ. Поканени бяха и водачите на двете страни в спора - Файез Сарадж и Халифа Хафтар, чиито сили от април водят нахлуване към столицата Триполи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР