Премиерът на Полша защити закона за абортите в страната и

...
Премиерът на Полша защити закона за абортите в страната и
Коментари Харесай

Моравецки защити забраната за аборти и анатемоса протестиращите жени

Премиерът на Полша отбрани закона за абортите в страната и осъди всеобщите национални митинги , водени от деятели за правата на дамите , заявявайки, че не би трябвало да се случват на фона на засилени ограничавания на ковид и осъждайки " актовете на експанзия ", оповестява АП.

В четвъртък висшият съд на страната постанови, че абортите заради вродени недостатъци на плода са противоконституционни . Премиерът Матеуш Моравецки отговори на последвалите пет дни всеобщи митинги , а напрежение избухна и в Народното събрание във вторник.

Председателят на Народното събрание прикани защитата да отбрани водача на консервативната ръководеща партия , вицепремиерът Ярослав Качински , от ядосани депутати от опозицията . Ораторът Ришард Телецки, непосредствен съдружник на Качински, провокира още яд, като оприличи алената мълния на митингите на руните на бруталната Секретен сътрудник на нацистка Германия .

В понеделник хиляди протестиращи, водени от деятели за правата на дамите, блокираха придвижването с часове в множеството градове, а също се събраха пред църкви, скандирайки нецензурни думи против авторитетните полски водачи на католическата черква , които осъждат абортите.

Те приканиха дамите да имат право на избор .
 В Полша гонят със сълзотворен газ и мощ протестиращи против възбрана за аборти дами
В Полша гонят със сълзотворен газ и мощ протестиращи против възбрана за аборти дами

Комисарят по правата на индивида в Съвета на Европа: Тъжен ден за правата на дамите

" За да имаш независимост на избор, първо би трябвало да си жив ", съобщи Моравецки , чието държавно управление поддържа строги ограничавания, в изказване, защитаващо решението на съда .

Моравецки добави, че " обстановките, които следим по улиците и които съставляват актове на експанзия, вандализъм, набези, са безусловно неприемливи, въобще не би трябвало да се случват ".

Премиерът прикани всички да съблюдават ограничавания, които не разрешават събирането на повече от петима души в опит да се преборят с неочаквания скок в случаите на ковид, които доближиха нов връх от към 16 300 нови доказани случая във вторник.

Решението на Конституционния съд още повече затегне закона , който към този момент е един от най-рестриктивните закони за аборти в Европа .

Когато той влезе в действие, което се чака с формалното му издание през идващите дни или седмици, абортът ще бъде позволен единствено когато бременността заплашва здравето на дамата или е резултат от закононарушение като обезчестяване или блудничество.

През седмицата се възнамеряват още митинги .
 В Полша не стихват митингите против възбраната на абортите
В Полша не стихват митингите против възбраната на абортите

Във Варшава стачкуващите блокираха съществени кръстовища...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР