Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини френския президент Еманюел Макрон

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини френския президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Полският премиер нахока Макрон: Той не усеща дъха на руската мечка на врата си

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки упрекна френския президент Еманюел Макрон в безнаказаност, откакто той разгласи, че НАТО се намира в "мозъчна гибел " и сложи под въпрос уговорката на алианса за взаимна защита.

В изявление за "Файненшъл таймс " Моравецки акцентира, че НАТО е "най-важният алианс в света, когато става въпрос за опазване на свободата и мира ". По думите му слагането под въпрос от страна на Макрон дали страните членки на НАТО към момента могат да разчитат да се отбраняват взаимно - крайъгълният камък на архитектурата за сигурност на Европа - е "опасно ".

"Смятам, че подозренията на президента Макрон по отношение на клаузата за взаимна защита на НАТО могат да накарат други съдружници да се замислят, дали може би Франция не е тази, която има опасения за придържането към нея. Надявам се, че към момента можем да разчитаме, че Франция ще извършва отговорностите си ", акцентира Моравецки.

Коментарите на Макрон в изявление за The Economist подчертаха възходящите опасения в западните столици по отношение на бъдещето на трансатлантическия алианс, който беше разтресен от унилатерализма на американския президент Доналд Тръмп, отбелязва изданието.

Тръмп жигосах НАТО като "отживелица " по време на предизборната си акция, а през предишния месец шокира други членки на алианса, като изтегли американските войски от Североизточна Сирия и на процедура разреши на Турция да нахлуе, без първо да се съветва с други натовски сътрудници.

Моравецки обаче, чиято страна от дълго време е правилен съдружник на Съединени американски щати, означи, че проблемите на НАТО не произтичат от амбивалентността на Тръмп, а от неналичието на ангажираност от страна някои европейски членове, множеството от които - за разлика от Полша - към момента не извършват задачата на алианса за обособяване на два % от Брутният вътрешен продукт за военни разноски.

"САЩ постоянно са подкрепяли Европа и в случай че не беше помощта на Съединени американски щати, Европа нямаше да се освободи от немската нацистка окупация ", посочи той.

"Франция харчи под 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт (за отбрана)... Смятам, че си коства да попитаме за какво някои аспекти на НАТО не наподобяват по този начин, както желаем. И това не е неналичието на ангажираност на Съединени американски щати към алианса, а по-скоро неналичието на взаимност от страна на някои европейски съдружници ", разяснява още полският министър председател.

Като още един образец за неспособността на европейските страни да работят в унисон в оправянето с съперници като Русия, Моравецки уточни присъединяване на френския бизнес в плана за газопровод "Северен поток 2 ", който ще доставя съветски газ в Германия. Полша от дълго време твърди, че той ще подкопае европейската енергийна сигурност посредством увеличение на зависимостта на Стария континент от Русия.

"Както някои хора споделят ребром, "Северен поток 2 " се заплаща с нашите европейски пари за съветско оръжие и съветски бронирани сили ", сподели той, допълвайки: "Така че считам, че е в действителност разочароващо, когато виждаме подобен план да има такава поддръжка от основни страни членки на Европейски Съюз. "

През последните месеци Макрон предприе дипломатическо изпитание за възобновяване на връзките с Русия. Той твърди, че Европа би трябвало да отговори на проблемите на НАТО, като се трансформира в "автономна във връзка с военната тактика и дарба " и като стартира още веднъж "стратегически разговор " с Москва.

Моравецки обаче акцентира, че НАТО е "основният източник на сигурност " за Полша и жигосах концепцията за доближаване с Русия, аргументирайки се, че Европа не може "да се преструва, че нищо не се е случило в Украйна, Беларус или Грузия ", страни, в които Москва се намеси в по-малка или по-голяма степен.
"Ние поддържаме с две ръце съдействие с мирна и демократична Русия, само че Русия не е мирна и е много нападателна на всички места към тях ", означи той.

"Президентът Макрон е в друга позиция, тъй като не усеща горещия мирис на съветската мечка на врата си. Смятам, че солидарността на Европейски Съюз би трябвало да бъде толкоз значима за всички водачи на Европейски Съюз, че не би трябвало да подценяваме запасите на други сътрудници от Европейски Съюз по отношение на Русия ", приключи полският министър-председател.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР