Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки спечели вота на доверие в

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки спечели вота на доверие в
Коментари Харесай

Полският премиер спечели вота на доверие

Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки завоюва вота на доверие в Сейма, долната камара на полския парламент, оповестиха полски медии.

Той получи поддръжката на 231 депутати от 460-местната камара , като 181 гласоподаваха " срещу ", а двама се въздържаха.

#Polish PM wins confidence vote ahead of 2019 election
.#Poland #Forsan_News pic.twitter.com/ANPdLodfHC
— Forsan News EN (@Fnews_english) 12 декември 2018 година

След оповестяването на резултата , депутати от ръководещата партия " Право и правдивост " са реагирали с аплодисменти и изправени на крайници са скандирали името на премиера като израз на облекчение поради успеха.

Опозицията дефинира вота като тактически ход преди изборите през идната година и израз на суматоха измежду ръководещите.

В петък Народното събрание би трябвало да дебатира импортирания от опозицията избор на съмнение против кабинета.

Припомняме, че вотът бе пожелан от самия министър председател. Вчера Моравиецки се обърна към Народното събрание с искане за избор на доверие на фона на леко намаление на рейтинга на партията му " Право и правдивост " след корупционен скандал по отношение на финансов регулатор.

 Премиерът на Полша изиска избор на доверие към държавното управление
Премиерът на Полша изиска избор на доверие към държавното управление

За да му бъде доказан мандата за промените

Целта на Моравиецки бе да подсигурява, че има мандат за промените си преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз през днешния ден (13 декември).

" Обръщам се към ръководителя на Сейма с предложение за избор на доверие в държавното управление, тъй че горната камара може да изрази мнение за нуждата от продължение на програмата за промените ", разяснява полският министър председател.

След като " Право и правдивост " пристигна на власт преди три години, напрежението сред Европейския съюз и страната се усили на фона на обвиняванията вкъщи и в чужбина за клатушкане към авторитаризъм.

Европейският съюз също по този начин остро разкритикува правосъдната промяна на Полша, изтъквайки, че тя подкопава независимостта на полските съдилища. Европейската комисия изпрати няколко писма до полското държавно управление с рекомендации и съобщи готовността си да задейства член 7 от Лисабонския контракт, което значи прекратяване на правата на Полша като член на Европейски Съюз, в това число лишаване правото на глас в Европейския съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР