Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заедно с жена си се

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заедно с жена си се
Коментари Харесай

И полският премиер затъна в имотен скандал

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки дружно с жена си се е сдобил през 2002 година на доста преференциална цена с имот във вроцлавското предградие Опорув, който в този момент коства 100 пъти повече. Това оповестява варшавският вестник "Газета виборча " в публикация под заглавие "Как се е обогатил Моравецки ", като новината е публикувана и от други полски медии.

Три години преди Матеуш и Ивон Моравецки да купят имота земеделска земя с повърхност 15 хектара, той е станал благосъстоятелност на енорията "Света Елжбета " по силата на закон за реставрация на одържавени през комунизма църковни парцели. Според "Газета виборча " купувачът заплатил 700 хиляди злоти, а тогавашната пазарна цена била четири милиона злоти, т.е. шест пъти по-висока. Вроцлавският епископат съобщил, че документите по договорката са изчезнали.

Търговията с недвижимости в региона Шльонск (с основен град Вроцлав) е била разследвана от полската Агенция за вътрешна сигурност заради голям брой подозрения за корупция. През 2006 година бъдещият министър председател е бил разпитван като очевидец и признал, че е разбрал за опцията да купи парцела от кардинал Хенрик Гулбинович, непосредствен другар на семейство Моравецки. Според "Газета виборча " пред прокурорите Моравецки заявил, че сега на покупката не е имало утвърден проект за регулация на въпросния терен. Вестникът обаче акцентира, че от предната 2001 година е почнала процедурата по одобряването точно на подобен проект. Това било общоизвестно и означавало, че цената на недвижимите парцели ще се усили.

"Газета виборча " твърди, че земята, която има семейство Моравецки, понастоящем се прави оценка на към 70 милиона злоти (сто пъти повече от цената на придобиване), което не е отразено в имотната декларация на полския министър председател. И макар че Моравецки трансферирал парцелите си на името на своята брачна половинка и тя се заела с неговите финансови и имотни каузи, съгласно вестника през 2013 година Моравецки към момента е имал надзор върху своя бизнес с недвижимости.

В отговор на обявата на "Газета виборча " пресслужбата на държавното управление разгласи, че министър председателят е решил да се обърне към съда, с цел да бъде обяснен казусът, оповестяват други полски медии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР