Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви днес, че ще бъде

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви днес, че ще бъде
Коментари Харесай

В полското правителство се появиха министерство на държавните фондове и министър за климата

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разгласи през днешния ден, че ще бъде основано ново министерство, което ще дава отговор за държавните фондове, съобщи " Ройтерс ". Целта на промяната е да бъде консолидиран контролът върху обектите и финансовите институции благосъстоятелност на страната.

Моравецки сподели още, че Михал Куртика е номиниран за министър по въпросите на климата, съобщи Ройтерс.

Полският министър председател разгласи състава на новия си кабинет късно довечера след среща с водещите фигури от ръководещата консервативна партия " Право и правдивост ". Моравецки дружно с водача на партията Ярослав Качински го нарекоха " държавно управление на приемствеността ".

Сред тези, които резервират поста си, е самият Моравецки, както и Пьотр Глински, вицепремиер и министър на културата. Външният министър Яцек Чапутович също ще резервира поста си, само че европейските въпроси ще бъдат отделени от външното минисетрство и трансферирани към министър-председателя. За тази област ще дава отговор Конрад Шимански, който е министър за европесйките въпроси от 2015 година, съобщи АП.

Полски медии оповестиха, че в новия кабинет след изборната победа през октомври на партията " Право и правдивост " има няколко промени по отношение на предходния му състав.

Йежи Квечински ще замести Тадеуш Кошчински на поста министър на финансите. Министерството на околната среда ще се управлява от Михал Вош, като от средите на това ведомство се отделя новото министерство по въпросите на климата. Марлена Малонг става министър на фамилията, труда и обществената политика вместо Божена Борис-Шопа. Яцек Сашин поема портфейла на министър по надзора върху собствеността, като названието на ведомството ще бъде конкретизирано в допълнение.

Създава се министерство на развиването отпред с Ядвига Емилевич, в чийто сектор влизат строителството и туризмът. Новото министерство на държавните фондове ще се управлява от Малгожата Ярошинска-Йединак.

Премиерът не разгласи кой ще бъде министър на спорта на мястото на Витолд Банка, който е определен за началник на Международната антидопингова организация (WADA).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР