Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви, че тази седмица се

...
Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви, че тази седмица се
Коментари Харесай

Пакистан предупреди ООН за потенциална ядрена война в Кашмир

Премиерът на Пакистан Имран Хан съобщи, че тази седмица се е опитал да бие паника в Организация на обединените нации за заплахата от нуклеарна война в Кашмир , написа " Гардиън ".

Индия и Пакистан бяха покрай експлоадиране на спор през февруари , когато Ню Делхи бомбардира пакистанска територия за първи път от половин век и бойни самолети от двете страни влязоха в битка за разединения район. Напрежението беше потушено, откакто Пакистан върна свален индийски водач. Но през последните седмици породи ново напрежение, откакто Индия анулира полуавтономния статут на част от Кашмир . Индия също по този начин разположи стотици хиляди бойци в района и извърши хиляди арести.
 Индия чака един ден да поеме надзор и над пакистански Кашмир
Индия чака един ден да поеме надзор и над пакистански Кашмир

Коментарът ускорява риториката по отношение на териториалния спор сред двете страни

Хан съобщи, че ходът е подбуден от хиндуистката националистическа идеология на премиера Нарендра Моди . Пакистанският министър председател назова индийския си сътрудник " фашист ".

В момента Индия ползва засилени ограничения за сигурност в Кашмир , където болшинството са мюсюлмани. Отделно са орязани мобилните и интернет услуги, само че Хан предсказва национално неодобрение щом ограниченията бъдат анулирани.
 Пакистанският министър председател поведе антииндийски протест в Кашмир
Пакистанският министър председател поведе антииндийски протест в Кашмир

Исламабад се притеснява, че напрежението може да провокира " инцидентна война " с Индия

" Те ще излязат на улицата. Какво ще се случи тогава ", попита Хан пред публицисти в Общото заседание на Организация на обединените нации. Той акцентира, че в района сега има 900 000 индийски бойци.

" Страхувам се, че ще има кръвопролитие и нещата ще стартират да излизат отвън надзор ", предизвести пакистанският водач.

" Основната причина да бъда тук е да се срещна със международните водачи в Организация на обединените нации и да беседваме за това. Ние се насочваме към евентуална злополука с размери, които никой тук не осъзнава ", сподели той и напомни Карибската рецесия.
 Пакистан се умори да търси разговор с Индия за Кашмир
Пакистан се умори да търси разговор с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си старания и не можел да направи нищо повече

Хан се закани да пази територията на Пакистан , само че изрази страха си от безконтролна ескалация. Той е изразил терзанията си по време на диалози с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Борис Джонсън.

Тръмп предложи да посредничи, само че единствено в случай че Пакистан и Индия се съгласят . Ню Делхи е срещу външно ходатайство.
 Индия отново ограничи напредването в основния град на Кашмир
Индия отново ограничи напредването в основния град на Кашмир

След конфликти сред поданици и полицията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР