Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън няма мандат да изведе

...
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън няма мандат да изведе
Коментари Харесай

Никола Стърджън: Борис Джонсън няма мандат да изведе Шотландия от ЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън " няма мандат да изведе Шотландия от Европейския съюз ". Това съобщи през днешния ден първият министър на Шотландия и водач на Шотландската национална партия (SNP) Никола Стърджън. Той добави, че шотландските гласоподаватели потвърдиха в трети подред избори от 2017-а година насам, че желаят да останат в Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Стърджън също по този начин прикани за трансфер на по-големи пълномощия на шотландския парламент, с цел да може Шотландия да реши сама да организира втори референдум за самостоятелност. Тя означи, че две точки остават решаващи за Шотландия: осъществяване на втори референдум за самостоятелност и оставане в Европейски Съюз.

Първият министър акцентира: " Ще защитя Шотландия от това, което се опасявам, че ще бъде надълбоко нездравословно държавно управление на торите " и добави, че консерваторите на Борис Джонсън нямат болшинство в Шотландия, макар че са спечелили изборите в Обединеното кралство.

Според Стърджън в този момент Шотландия би трябвало да реши бъдещето си и означи, че нейната администрация в Единбург ще повдигне този значим въпрос още през идната седмица, с цел да има цялостни законови пълномощия за привикване на нов референдум за самостоятелност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шотландската национална партия съумя да се показа по-добре на вчерашните избори в Обединеното кралство, като усили броя на местата си в английския парламент до 48 или с 14 повече от предходния парламентарен избор.

Британският министър председател Борис Джонсън се опълчва на провеждането на следващия референдум за независимостта на Шотландия, откакто страната гласоподава да остане в Обединеното кралство при гласоподаване през 2014 година. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР