Премиерът на международно признатото либийско правителство освободи от длъжност влиятелния

...
Премиерът на международно признатото либийско правителство освободи от длъжност влиятелния
Коментари Харесай

Влиятелен либийски министър е уволнен след протести в Триполи

Премиерът на интернационално приетото либийско държавно управление освободи от служба авторитетния вътрешен министър и съобщи, че ще го проверява за бруталното потушаване на уличните митинги, съобщи Ройтерс.

Уволнението на Фатхи Башага последва известия за възходящо напрежение сред Файез Сарадж, министър председател на основаното в Триполи Правителство на националното единодушие (ГНА) и министъра - авторитетна фигура от пристанищния град Мисрата - база на мощни милиции.

Башага, който бе назначен през 2018 година, изигра централна роля по време на 14-месечната атака против Триполи на източните сили, която бе отблъсната през юни с военна поддръжка от Турция. Той се употребява с доверието на миждународните настойници на ГНА и беше заречен да сложи под надзор въоръжените групи, които държат действителната власт в Триполи.

Силна пукотевица се чу в центъра на Триполи малко след новината за уволнението, отбелязва Ройтерс. Според декрет, публикуван от Сарадж, Башага ще бъде разследван от управлението на ГНА до 72 часа, а функционалностите му ще бъдат изпълнявани от заместник-министъра Халид Ахмад Мазен. Отделен декрет разпорежда на районните военни сили отпред с Осама Джувейли, пълководец от различен авторитетен боен център - град Зинтан, да обезпечат сигурността в Триполи.

От неделя насам в Триполи ескалираха митинги поради влошените условия за живот и корупцията. Въоръжени мъже използваха огнестрелно оръжие, с цел да разпилян на стачкуващите, а Сарадж наложи 24-часов комендантски час за четири дни поради ковид, което бе изтълкувано от критиците на държавното управление като тактичност за ограничение на митингите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Напрежението сред въоръжените групи от Триполи и Мисрата датира от дълго време. Милициите от Мисрата преобладаваха в столицата няколко години, откакто Либия се разцепи сред враждуващи фракции, основани на изток и на запад, през 2014 година Впоследствие те изгубиха въздействието си, отстъпвайки пред групи с локални корени от Триполи./МИГ/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР