Премиерът на Малта възнамерява да предложи помилване за задържания посредник

...
Премиерът на Малта възнамерява да предложи помилване за задържания посредник
Коментари Харесай

​Заловиха посредник за убийството на журналистката Дафне Галиция

Премиерът на Малта има намерение да предложи опрощение за арестувания медиатор в убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция в подмяна на информация за задържане на поръчителя. Известната блогърка почина, откакто колата ѝ беше взривена през октомври 2017 год. покрай Валета.

Две години след убийството на проверяващата журналистка, което шокира Европа и Малта, полицията наподобява е на път да стигне до хората, за които Дафне Каруана Галиция е била опасност. Миналия четвъртък е арестуван мъж, забъркан в пране на пари, чието име не се оповестява. Смята се, че точно той е бил връзката сред поръчителя на покушението и убийците и помагачите, доставили взривното устройство.

Премиерът Джоузеф Мускат разгласи, че е подготвен да помилва арестувания, само че единствено в случай че той свидетелства в съда.
Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта: Ще препоръчам президентска прошка в подмяна на съдействие. Подписах писмо и затова има гаранция, че в случай че лицето сътрудничи и в случай че информацията му е задоволителна за следствие против поръчителя, ще бъде помилвано от президента. Както съм казвал и преди, няма да се спра пред нищо за разкриването на този случай, няма да има безотговорност, без значение за кого става дума.
Разпитите на арестувания ще продължат няколко дни. Спецакцията, при която мъжът е хванат, е била против проведена мрежа за пране на пари и в нея са взели участие сътрудници на Европол. Те са иззели устройства, притежавани от въпросния човек.

Дафне Каруана Галиция имаше известен блог, в който публикуваше следствия против корупцията. Два месеца след взривяването на колата ѝ, бяха арестувани трима мъже - Винсент Мускат и братята Алфред и Джордж Деджорджо, упрекнати, че са сложили и задействали експлозива. Малта е подложена на критика за бавния ход на следствието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР