Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе извинения на приятелите и

...
Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе извинения на приятелите и
Коментари Харесай

Заев се извини на `българските приятели` за македонския Илинден

Премиерът на Македония Зоран Заев сервира извинения на „ приятелите и братята “ българи на своята страница във „ Facebook “ за думите си в телевизионно изявление пред „ 1ТВ “ от 4 август, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, като уточни, че мненията са направени по „ нехайство “ и са „ неточност “ и този път не си разреши исторически тълкования.
 Борисов се ядоса на Заев за Илинденското въстание: Когато се произнасяме за Македония в Европейски Съюз, ще си спомним тези думи
Това се случи един ден след предизвестието от премиера Бойко Борисов, че, „ когато пристигна време България да изкаже своето мнение за присъединение на Македония към Европейски Съюз, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение “, оповестява " Фокус ".

А ето и цялостния текст на публикацията:

Виждам, че в другарска България се отвори публичен спор и даже се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО другарство и съдействие.

Искам да прикани всички жители, даже критиците в Македония и България, да нямат алтернатива, дали другарството и съдействието са откровени.

Ние към този момент повече от една година честваме общи елементи от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме дружно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на взаимното честване на празника. Преди това моят другар, господин Борисов, стана първият български министър председател, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при взаимното отбелязване на празника. Заедно двамата министър председатели се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов пристигна в Скопие, с цел да се поклани на паметника на еврейския холокост.

Скъпи другари и братя от България, вярвайте, че откровено построяваме другарство, което беше изгубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме още веднъж нашия другар и брат. Нека не разрешаваме да се връщаме обратно. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме задоволително деликатни, от време на време вършим и неточности, само че ви убеждавам, че това е единствено нехайство, тъй като откровено желаеме съдействие и другарство и точно заради това подписахме Договора за добросъседство и другарство.

Нима можем да забравим по какъв начин министър председателят Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на Европейски Съюз и Съвета на Европа, с цел да получи Македония дата за започване на договаряния с Европейски Съюз? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна.

Не можем да се вършим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и съумя в това да помогне на Македония да получи поканата за участие в НАТО? Не видя ли цяла Европа по какъв начин България оказва помощ на Македония и Западните Балкани да се приближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това другарство, което е потвърдено на дело. Ние сме признателни и доста почитаме това. Затова ще означаваме и честваме предишното ни дружно и на основите на това минало ще продължим да построяваме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единение със съдружниците от Европейския съюз и НАТО “, написа македонският министър председател.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР