Премиерът на Латвия - Кришянис Каринш, призова за прекратяване програмата

...
Премиерът на Латвия - Кришянис Каринш, призова за прекратяване програмата
Коментари Харесай

Премиер призовава за ограничаване програмата Златна виза

Премиерът на Латвия - Кришянис Каринш, прикани за преустановяване програмата " Златна виза ", посредством която задгранични лица при покупката на недвижими парцели над избрана стойност, могат да получат латвийско поданство. Това е станало по време на съвещание на държавното управление, на което министърът на вътрешните работи на страната е изнесъл данни за броя лица получили поданство посредством програмата.

Според Каринш, направените задгранични вложения в страната посредством програмата " Златна виза ", са непродуктивни. " Това е отражение на водената по-рано политика, последни остатъци на политиката на транзитиране на пари. ние ще се отървем от това. Програмата се изчерпа ", добавя той.

В доклада на Министерството на вътрешните работи се споделя, че от юли 2010 година до декември 2020 година по програмата е предоставено латвийско поданство на 19 000 чужденци. В 186 случая претендентите са получили отвод, а 1672 от дадените паспорти са анулирани.

Към 31 декември 2020 година в Латвия живеят 7441 вложители дружно с членове на своите фамилии. Спрямо същата дата на 2019 година техният брой е намалял с 550 души. Близо 85% от всички молби за приемане на поданство по програмата " Златна виза " са били от бизнесмени от територии на някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Според представителят на Министерството на вътрешните работи Сандис Гиргенс, Министерството на стопанската система би трябвало да реши ориста на програмата за " даване на поданство против покупката на парцел ". " Смятам, че вложения са нужни, само че е належащо да бъдат привличани бизнесмени, които не съставляват опасност за националната сигурност. Това значи, че би трябвало да се откри баланс сред стопанската система и националната сигурност ", споделя Гингерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР