Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе

...
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе
Коментари Харесай

Косовският премиер подаде оставка след призовка по подозрения във военни престъпления

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, откакто бе свикан пред Специализания арбитражен съд за военни престъпения в Хага.

Трибуналът бе основан, с цел да съди някогашните бойци от Армията за избавление на Косово (АОК) за възможни закононарушения против човечеството във войната за самостоятелност от Сърбия. Той е ръководен от българския арбитър Екатерина Трендафилова.

" Причината за това решение е, че получих позвъняване от профилирания арбитражен съд, че съм обвинен ", сподели Харадинай, представен от " Ройтерс ".

Той от дълго време е упрекван от Сърбия във военни закононарушения. Белград искаше той да ѝ бъде предаден, с цел да го съди за военни закононарушения в Косово сред 1998 и 1999 година По искане на Белград преди две години той беше арестуван във Франция, само че управляващите в страната отхвърлиха да го екстрадират.

Харадинай, който сега оглавява опозиционния Алианс за бъдещето на Косово, бе съден от Международния арбитражен съд в Хага, който го освободи от обвинявания през 2012 година Белград го упреква за случаи на убийства, отвличания и мъчения на етнически сърби, албанци и роми, които не са били предмет на процеса в Хага.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР