Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви оставката си днес, след

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви оставката си днес, след ...

Премиерът на Косово подаде оставка, призован е в трибунала в Хага.


Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви оставката си днес, след като получи призовка да се яви в специалния трибунал в Хага, предаде радио-телевизионната компания на Сърбия РТС. За това той съобщи и в страницата си във Фейсбук.

Пред журналисти той казва, че са му предложили да се яви „на разговор“ в качеството си на премиер или на обикновен гражданин, а той избрал втория вариант. Харадинай отбелязва, че сега президентът на Косово трябва да започне консултации с цел да се определи датата на предсрочните парламентарни избори, в които и той смята да участва. Срещу мен няма повдигнати обвинения, но ще бъда разпитван, предполага той.

Харадинай, брат му Даут, който е депутат в косовския парламент, а също и лидерът Хашим Тачи, влиятелният му чичо Азем Суля, парламентарният шеф Кадри Весели, както и много други членове на победилата на юнските избори от 2017 г. коалиция, са ветерани от Армията за освобождение на Косово /АОК/. Белград ги счита за военни престъпници и вероятни обвиняеми от Специалната международна прокуратура в Хага.

Специалният трибунал за Косово е учреден през 2015 г. в Хага за разследването на военни престъпления, извършени по време на войната за независимост на самопровъзгласилата се република.

През 1999 г. въоръженият конфликт между албанските сепаратисти от АОК и армията и полицията на Сърбия доведе до НАТО-вските бомбардировки над Югославия. През март косовските албанци извършиха погроми, в резултат на които масово се изселиха сърби от района и бяха унищожени много паметници на историята и културата.

На 17 февруари 2008 г. косовско-албанските структури в Прищина едностранно провъзгласиха независимост от Сърбия. Самопровъзгласилата се република не е призната от Сърбия, Русия, Китай, Израел, Иран, Испания, Гърция и др.

Източник: offnews.bg