Премиерът на Косово Рамуш Харадинай коментира, че митата за внос

...
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай коментира, че митата за внос
Коментари Харесай

САЩ настояват за диалог и Косово да преразгледа митата за Сърбия

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай разяснява, че митата за импорт на сръбски артикули не са спънка за разговора сред Косово и Сърбия и че неналичието на подготвеност на Белград за взаимно признание пречи на процеса ., оповестява РТК.

" Митата в никакъв случай не са спънка. Поискахме и рамково съглашение , което включва и независимост на придвижване. Тяхната липса на подготвеност за взаимно признание е спънка, а не митата ", изяснява той.

Запитан за идната среща на върха в Париж , Харадинай добавя, че преди да се придвижи напред, би трябвало да е ясно какво съдържа допустимо съглашение сред Косово и Сърбия, най-малко неговата рамка .

" Ако разговорът продължи през есента, се нуждаем от рамково съглашение , с цел да знаем какъв разговор ще включва. Няма смисъл да се води разговор, без да се познават детайлите . Не можем да обсъждаме границите със Сърбия , имаме интернационално съглашение ", добавя Харадинай.
 Вучич: Само с взаимни взаимни отстъпки може да се реши косовският въпрос
Вучич: Само с взаимни взаимни отстъпки може да се реши косовският въпрос

Прищина и Белград имат разнообразни гледни точки за територията на Косово

Джон Ерат, заместник-старши шеф на Съвета за национална сигурност за Европа, разяснява пред " Гласът на Америка ", че се чака Съединени американски щати да играят по-голяма роля в процеса на разговор сред Белград и Прищина , само че не могат да го създадат, до момента в който митата за сръбския импорт са към момента в действие .

" Надявам се да бъде открит метод. Важно е да се напомни, че макар че митата са актуалната спънка , те бяха въведени като отговор на акцията против признаването на Косово, която Сърбия е стартира в интернационалните организации. Съветът на държавното управление на Съединени американски щати към Прищина е да анулира митата, с цел да може разговорът да стартира . Много сме нясно за събитията и това би трябвало да се вземе под внимание ", изяснява Ерат.

В същото време заместник-помощник-държавният секретар на Съединени американски щати Матю Палмър съобщи през вчерашния ден в Белград, след среща със сръбския президент Александър Вучич, че Косово би трябвало да анулира митата за импорт на сръбски артикули , с цел да може разговорът сред двете страни да се възобнови.

" Много е значимо разговорът да се възобнови , тъй като той отваря европейския път за Косово и Сърбия . Виждаме, че митата са станали спънка в това отношение, по тази причина желаеме те да бъдат отстранени , тъй че двете страни да могат да се върнат към разговора ", изяснява той.

Палмър добавя, че идната среща в Париж ще бъде градивна и ще води Прищина и Белград към съглашение за нормализиране на връзките. Съединени американски щати поддържат европейските сътрудници в улеснението на разговора и поддържа по-бързите договаряния за разрешаване на въпроса сред Косово и Сърбия.
 Вучич: Агресията на НАТО против Сърбия през 1999 година нямa опрощение
Вучич: Агресията на НАТО против Сърбия през 1999 година нямa опрощение

Палмър: Разбира се, съжаляваме за хората... би трябвало да се вдъхновят всички да гледат напред
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР