Премиерът на Косово Рамуш Харадинай е подал оставка. Причината е

...
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай е подал оставка. Причината е
Коментари Харесай

Косово остана без премиер

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай е подал оставка. Причината е призовката, която е получил, да се яви пред Международния арбитражен съд в Хага, защото е обвинен за военни закононарушения.
Харадинай е някогашен пълководец на така наречен Армия за избавление на Косово (АОК), която води война за отделянето на Косово от Сърбия и превръщането му в независима страна.

" Беше ми препоръчан избор - да се явя като министър председател или като елементарен гражданин на Косово ", разказал е Харадинай, представен от AFP и " Фокус ". И е допълнил, че е избрал втория вид. “Сега отговорността се носи от президента. Трябва да стартират съвещания и да се дефинира датата на общите избори. Ще издигна още веднъж своята кандидатура. Не съм упрекнат, само че ще бъда разпитан от съда “, сподели Харадинай след зесадение на държавното управление. В изявление за Агенция Франс Прес по-рано тази година той даде обещание, че Косово ще отговори на всички претенции на съда, написа БГНЕС.

Албанският президент Илир Мета разяснява, че се гордее с постъпката на някогашния министър председател, разгласи го за " воин " и изрази увереност в неговата непорочност.

Сръбският държавен глава Александър Вучич дефинира оставката като " политически трик ", който цели да усили известността на Харадинай. " Следващата седмица Харадинай ще отиде в Хага и ще се върне назад в границите на 48 часа като великия воин на албанците в Косово и неговата известност ще се удвои ", предвижда Вучич.

Подкрепеният от Европейския съюз съд в Хага е основан през 2015 година, с цел да съди военни закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от АОК, по-конкретно против сърби, роми и политически съперници на косовските албанци по време и след войната през 1998-99.

В средата на януари Специалният съд стартира разпити в Хага, където бяха разпитани още двама някогашни бунтовници от АОК, Рустем Мустафа-Реми и Сами Лущаку.
Косовските медии считат, че първите обвинителни актове евентуално ще бъдат издадени тази година
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР