Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че няма да позволи

...
Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че няма да позволи
Коментари Харесай

Курти: Няма да позволя сръбска република в Косово като в Босна и Херцеговина

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че няма да разреши „ втора сръбска република “ в Косово, сходна на тази в Босна и Херцеговина.

В Босна и Херцеговина са почнали да сплотяват общините със сръбско болшинство за основаване на самостоятелна единица, която саботира страната БиХ, сподели той.

„ Аз не съм срещу сърбите, само че Сърбия е срещу нас и не мога да позволи втора сръбска република в Косово, сходна на тази, която имат в Босна, тъй като даже там те започнаха да сплотяват общините със сръбско болшинство за основаването на самостоятелна единица, който саботира страната Босна и Херцеговина”.

„ Смятам, че сходна цел има и във връзка с Косово. Не би трябвало да забравяме, че водачите в Сърбия са тези, които преди няколко години се пробваха да осъществят плана за териториален продан, който като концепция не мога да кажа, че е мъртъв, само че като план по този начин или другояче се провали.. Така че същите, които пробваха разделянето на Косово в името на териториалния продан, са тези, които към този момент доста настойчиво се стремят към асоциирането на общините със сръбско болшинство, което е недопустимо за нас”, сподели Курти.

Преде телевизия „ Сюри” Курти за следващ път съобщи, че не желае страната му да се причисли към самодейността „ Отворени Балкани “, подкрепена от албанския министър председател Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич.

Сърбия се стреми да дестабилизира Балканите, безапелационен е министър председателят на Косово.

„ Не имам вяра, че Сръбската партия е Лейбъристката партия, само че във връзка с някои районни начинания не сме съгласни. Смятам, че Сърбия, която не е неутрална, а застана на страната на Кремъл, ще дестабилизира Балканите. Не можете да бъдете безпристрастен сред пожарникари и огъня. Те имат 14 самолета MIG29 – 8 получиха от Беларус и 6 от Русия и тук няма алтернатива ", сподели Курти. Премиерът на Косово сподели още, че „ самодейността на Рама и Вучич „ Отворени Балкани “ ще се провали, тъй като Балканите не могат да бъдат отворени за никой различен, откакто от години са били отворени единствено за Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО.

Смятам, че е неправилно да отваряме Балканите, както Сърбия е отворена за Русия и Китай”, сподели Курти. По този въпрос той акцентира, че всичко, което не е положително за Косово, не е положително и за Албания.

„ Всичко, което не е положително за Косово, не е положително и за Албания. Това, което не е положително за Албания, не е положително и за Косово. Ние сме две страни, само че сме една нация и би трябвало да увеличим съдействието и чувствителността един към различен. В Берлинския развой водеща е Германия, а в „ Отворените Балкани “ – Сърбия. Вярвам, че Берлинският развой под управлението на канцлера Шолц е верният път към европейската интеграция. Не е бързо, само че няма по-добър метод и не забравяйте, че Сърбия желае западните фактори да не са единни. Сърбия не желае нито Германия да се съгласи с Франция, нито Брюксел да се съгласи с Вашингтон. Докато ползата на албанците са положителните трансатлантически връзки. Ние имаме интереса от двойна синхронизация: синхронизация по линията Париж-Берлин и Брюксел-Вашингтон”, сподели министър председателят на Косово Албин Курти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР