Премиерът на Косово Албин Курти обяви, че от 1 април

...
Премиерът на Косово Албин Курти обяви, че от 1 април
Коментари Харесай

Косово отмени митата върху внос от Сърбия и Босна и ги замени с реципрочност

Премиерът на Косово Албин Курти разгласи, че от 1 април страната отстранява всички мита върху импорт от Сърбия и Босна и Херцеговина и ще ползва взаимност по всички въпроси, свързани с вноса от Сърбия, оповестяват медии.

Решението ще остане в действие до 15 юни, когато ще бъде направена всеобхватна оценка. Курти означи, че в допълнение използването и адекватността на това решение ще бъдат проверявани минимум един път в месеца.
 Правителството на Косово падна при избор на съмнение
Правителството на Косово падна при избор на съмнение

82-ма депутати в 120-местния парламент гласоподаваха против държавното управление

Но колите със сръбски номера ще би трябвало да слагат краткотрайни номера при влизане в Косово, а сръбските жители ще се нуждаят от особено позволение. Тези ограничения са реципрочни на наложените от Сърбия за Косово.

На няколко пъти Европейски Съюз и Съединени американски щати призоваваха Косово да анулира митата, с цел да се открие път за обновяване на договарянията сред Прищина и Белград.
 Протести в Косово
Протести в Косово

Недоволство поради политическата рецесия и незадоволителните ограничения против ковид...

Сърбия се отдръпна от диалозите за нормализиране на връзките с Косово през ноември 2018 година, когато Прищина реши да наложи 100% мита върху всички артикули , внасяни от Сърбия и Босна. Косово тогава се аргументира, че митата имат за цел да защитят суверенитета и ползите на страната. Решението на Косово беше взето, откакто Сърбия блокира опитите на Прищина да се причисли към ЮНЕСКО и Интерпол.
 Обрат: Косово отстранява митата върху сръбски артикули
Обрат: Косово отстранява митата върху сръбски артикули

Решението разгласи министър председателят Албин Курти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР