Премиерът на Китай Ли КъциянПремиерът на Китай Ли Къциян обяви,

Премиерът на Китай Ли КъциянПремиерът на Китай Ли Къциян обяви, ...

Китай ще либерализира финансовия си сектор предсрочно.


Премиерът на Китай Ли Къциян

Премиерът на Китай Ли Къциян обяви, че страната ще отвори своя финансов сектор за чужди инвестиции по-рано от очакваното и ще се стреми да е лидер в глобализацията в условията на забавяща се икономика и нарастващи ограничения в търговията.

"Всички ние плаваме в една и съща лодка", заяви той в речта си по време на речта си на откриването на Световния икономически форум в китайския пристанищен град Далян, известен като летния Давос. Къциян добави, че икономическите рискове се увеличават и световната търговия се забавя, затова рисковете се вдигат за всички.

Абонирайте се за Капитал Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив Темата на форума тази година е новите шампиони – компании, които въвеждат най-новите технологии и могат да бъдат пример за останалите, а крайният резултат би бил по-конкурентни и успешни икономики.

Неочакваното отваряне

В реч, която продължи близо 30 минути и често пъти беше прекъсвана от ръкопляскания от пълната зала, до голяма степен Ли Къциян потвърди икономическата политика на втората по големина икономика. Той съобщи новината, която би трябвало да зарадва международния бизнес, че Китай ще премахне ограниченията на чуждестранната собственост върху местни акционерни дружества до 2020 г., една година преди съществуващия график.

Без да говори конкретно за търговските отношения със САЩ, може да се каже, че това решение ще се приеме положително от американските и европейските компании, още повече че Вашингтон и Брюксел отдавна настояват за подобна мярка.

През март китайските регулатори одобриха предложенията на американската JPMorgan и японската Nomura да установят мажоритарно контрол над брокерски компании, а UBS получи първото такова одобрение миналата година.

Ли Къциян обеща още, че Китай ще продължи да отваря производствения си сектор и ще приветства чуждите инвеститори в електрониката, телекомуникациите и високите технологии.
Обяви също, че Пекин "ще избегне конкурентната девалвация" и ще запази курса на юана на "разумно ниво на равновесие".

САЩ отдавна критикува Китай, че изкуствено поевтинява валутата си, за да получи конкурентно предимство в световната търговия.

Затягане на колана и по-ниски данъци

Описвайки реакцията на Китай на забавения икономически растеж, Ли Къциян отбеляза, че е "естествено за правителството да затегне колана", а и ръст на брутния вътрешен продукт от 6-6.5% през тази година ще бъде съществен напредък. През тази година за първи път Пекин си постави гъвкава цел за растежа, защото ако не изпълни твърдо заложена такава (както стана миналата година), се счита, че правителството не се е справило добре.

Премиерът обяви още, че намалението на данъците и други такси ще оставят в бизнеса общо 300 млрд. долара.

Глобалистът Китай

Китайският премиер защити глобализацията, като каза, че "всички са се възползвали от този процес". Изявлението му е в контраст с позицията на американския президент Доналд Тръмп, който се противопостави на Пекин, защото смята, че има несправедливо предимство в търговията.

Китайският премиер призова Световната търговска организация да не се колебае в своята мисия за свободна търговия и обяви, че Китай се стреми към "равнопоставени условия на конкуренция".

Нито дума за Хонконг

По време на откриването на форума нито председателят на Световния икономически форум Клаус Шваб, нито премиерът Ли Къциян засегнаха темата за Хонконг, след като в понеделник демонстранти нахлуха в заседателната зала на местното законодателно събрание. Това стана в деня, когато в Хонконг се отбелязва 22-а годишнина от предаването на територията под управлението на Китай и след многолюдни протести срещу проект на закон за екстрадиране, който властите замразиха.

Източник: capital.bg