Премиерът на Китай Ли Къциян Премиерът на Китай Ли Къциян

...
Премиерът на Китай Ли Къциян Премиерът на Китай Ли Къциян
Коментари Харесай

Китай ще либерализира финансовия си сектор предсрочно

Премиерът на Китай Ли Къциян

Премиерът на Китай Ли Къциян разгласи, че страната ще отвори своя финансов бранш за непознати вложения по-рано от предстоящото и ще се стреми да е водач в глобализацията в изискванията на забавяща се стопанска система и възходящи ограничавания в търговията.

" Всички ние плаваме в една и съща лодка ", съобщи той в речта си по време на речта си на откриването на Световния стопански конгрес в китайския пристанищен град Далян, прочут като летния Давос. Къциян добави, че икономическите опасности се усилват и международната търговия се забавя, по тази причина рисковете се подвигат за всички.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Темата на форума тази година е новите първенци – компании, които вкарват най-новите технологии и могат да бъдат образец за останалите, а крайният резултат би бил по-конкурентни и сполучливи стопански системи.

Неочакваното отваряне

В тирада, която продължи близо 30 минути и неведнъж беше прекъсвана от ръкопляскания от цялостната зала, значително Ли Къциян удостовери икономическата политика на втората по величина стопанска система. Той заяви новината, която би трябвало да зарадва интернационалния бизнес, че Китай ще отстрани рестриктивните мерки на задграничната благосъстоятелност върху локални акционерни сдружения до 2020 година, една година преди съществуващия график.

Без да приказва съответно за комерсиалните връзки със Съединени американски щати, може да се каже, че това решение ще се одобри позитивно от американските и европейските компании, още повече че Вашингтон и Брюксел от дълго време упорстват за сходна мярка.

През март китайските регулатори утвърдиха предложенията на американската JPMorgan и японската Nomura да открият мажоритарно надзор над брокерски компании, а UBS получи първото такова утвърждение предходната година.

Ли Къциян даде обещание още, че Китай ще продължи да отваря индустриалния си бранш и ще приветства непознатите вложители в електрониката, телекомуникациите и високите технологии.
Обяви също, че Пекин " ще избегне конкурентната обезценка " и ще резервира курса на юана на " рационално равнище на равновесие ".

Съединени американски щати от дълго време подлага на критика Китай, че изкуствено поевтинява валутата си, с цел да получи конкурентно преимущество в международната търговия.

Затягане на колана и по-ниски налози

Описвайки реакцията на Китай на забавения стопански напредък, Ли Къциян означи, че е " естествено за държавното управление да затегне колана ", а и растеж на брутния вътрешен артикул от 6-6.5% през тази година ще бъде значителен прогрес. През тази година за първи път Пекин си сложи гъвкава цел за растежа, тъй като в случай че не извърши твърдо заложена такава (както стана предходната година), се смята, че държавното управление не се е справило добре.

Премиерът разгласи още, че понижението на налозите и други такси ще оставят в бизнеса общо 300 милиарда $.

Глобалистът Китай

Китайският министър председател отбрани глобализацията, като сподели, че " всички са се възползвали от този развой ". Изявлението му е в контрастност с позицията на американския президент Доналд Тръмп, който се опълчи на Пекин, тъй като счита, че има незаслужено преимущество в търговията.

Китайският министър председател прикани Световната комерсиална организация да не се колебае в своята задача за свободна търговия и разгласи, че Китай се стреми към " равнопоставени условия на конкуренция ".

Нито дума за Хонконг

По време на откриването на форума нито ръководителят на Световния стопански конгрес Клаус Шваб, нито министър председателят Ли Къциян засегнаха тематиката за Хонконг, откакто в понеделник стачкуващи нахлуха в заседателната зала на локалното законодателно заседание. Това стана в деня, когато в Хонконг се отбелязва 22-а годишнина от предаването на територията под ръководството на Китай и след многолюдни митинги против план на закон за изгонване, който управляващите замразиха.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР