Премиерът на Канада Джъстин Трюдо настоя за извинение от папа

...
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо настоя за извинение от папа
Коментари Харесай

Скандално! Канадският премиер към папа Франциск: Извини се бе...

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо настоя за опрощение от папа Франциск за отрицателната роля на католическата черква в канадската система а учебно обучение. По думите на канадския министър председател, църквата „ в течение на доста десетилетия е допускала злоупотреби във връзка с децата на коренните нации ”, пишат международните медии. Въпросните интернати са били основани в средата 80-те години на 18 век. В тях принудително са били събирани децата от фамилиите на туземците от цяла Канада, с цел да може „ те да бъдат асимилирани в канадското общество”. На тях им било неразрешено да приказват на родния си език или да практикуват своята просвета.

Стотици ученици на тези учебни заведения, които са били разграничени с родителите си, са се самоубили. Последното сходно учебно заведение бе закрито едвам през 1996 година.

Комисията за определяне на истината и помиряване в Канада, в която влизат възпитаниците на сходни интернати и техни родственици, прикани Ватикана да се извини, тъй като, съгласно членовете ѝ, това може да стане „ част от процеса по зарастване на раните на оцелелите”.

Трюдо се срещна с папата в понеделник във Ватикана в границите на визитата си в Италия за срещата на Г-7. „ Казах му какъв брой е значимо за канадците да вървят напред по пътя на помиряването с коренните нации. Отбелязах, че извинението може да помогне аз това”, съобщи канадският министър председател след срещата си с Франциск.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР