Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се бори за политическото си

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се бори за политическото си
Коментари Харесай

Нетаняху се бори за рекорден пети мандат на парламентарните избори в Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се бори за политическото си оцеляване в днешните парламентарни избори в страната, които биха могли да сложат завършек на 10-годишната му доминация в израелската политика, отбелязва " Ройтерс ".

Социологическите изследвания демонстрират, че центристката партия " Синьо и бяло " на някогашния шеф на въоръжените сили на Израел Бени Ганц е с изравнени сили с дясната партия " Ликуд " на Нетаняху, като загатват, че крайнодясната партия " Израел Бейтену " може да се окаже от решаващо значение в договарянията за съставянето на коалиция.
 Партията на Бени Ганц се чака да завоюва изборите в Израел, само че Нетаняху с късмет за коалиция
Партията на Бени Ганц се чака да завоюва изборите в Израел, само че Нетаняху с късмет за коалиция

Но изследването носи положителни вести за Нетаняху

Предизборните акции на двете съществени партии във вторите парламентарни избори в Израел в границите на пет месеца демонстрират дребни разлики по доста значими въпроси : районната битка против Иран, връзките с палестинците и Съединени американски щати и стабилната стопанска система.

Краят на ерата на Нетаняху надали ще докара до огромна смяна в политиката по противоречиви въпроси като мирния развой с палестинците, който рухна преди пет години.

Нетаняху разгласи желанието си да анексира долината на река Йордан в окупирания Западен бряг, където палестинците се пробват да основат страна. Но " Синьо и бяло " също обявиха, че ще засилят еврейските селища в Западния бряг, като долината на р. Йордан е " източната граница на сигурността " на Израел.

Изборите бяха проведени, откакто Нетаняху не съумя да образува коалиция след изборите през април, в които " Ликуд " и " Синьо и бяло " получиха идентичен дял от гласовете, като всяка от тях получи 35 места в 120-местния Кнесет (израелския парламент).

69-годишният Нетаняху се показва като незаместим в израелската политика, което е подкрепено от това, че той е най-дълго заемалият поста министър председател на Израел. Той беше министър-председател от юни 1996 година до юли 1999 година и заема поста от март 2009 година насам.

Предупреждавайки, че може да бъде сменен от " левичари ", които биха отслабили Израел в очите на врагове и другари, Нетаняху заля малките екрани, радиата и обществените медии с апели към правилните последователи на " Ликуд " да излязат всеобщо да гласоподават.

" От вас зависи! Преднината на " Ликуд " е доста дребна ", моли той във видео послание, оповестено в " Туитър ".

Избирателните секции отвориха в 7 ч. и ще затворят в 22 часа, когато израелските медии ще разгласяват резултати от екзитпол, които ще дадат първа индикация за резултата.

Междувременно израелските медии оповестиха, че изборната интензивност все още е невиждано висока от повече от 30 години насам.

И Нетаняху, и 60-годишният Ганц се пробват да засилват своите гласоподаватели и да лишават гласове от по-малки партии.

Нетаняху обрисува Ганц като некомпетентен и некадърен да получава почитание от международни водачи като Тръмп. Ганц упреква Нетаняху, че се пробва да отклони вниманието от възможното покачване на обвиняване против него за корупция, което министър председателят отхвърли като безпочвено.

Ганц се тормози и от обществената незаинтересованост. В изявление за армейското радио, той прикани жителите на Тел Авив да " оставят еспресото си за един час " и да гласоподават - кимване към светския изборен регион от междинната класа, който той се надява да активизира против религиозните националисти, които поддържат Нетаняху.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР