Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде да се разбере, че

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде да се разбере, че
Коментари Харесай

Багдад заговори за ракетна сделка с Русия

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде да се разбере, че не различен, а неговата страна стои зад неотдавнашното очистване на ирански цели в Ирак. В диалог с публицисти в Киев министър-председателят не отхвърли, че еврейската страна уголемява географията на въздушните си офанзиви. На този декор формален Багдад освен вкарва ограничаващи ограничения за задграничната военна авиация във въздушното си пространство, само че и загатва, че е подготвен да купи съветски С-400, написа московският в. Независимая газета.

"Иран няма да има имунитет където и да било ", цитира думите на Нетаняху "Таймс ъв Израел ". Изявлението бе направено в отговор на въпрос дали еврейската страна стои зад унищожаването на обекти, употребявани от шиитски военизирани формирования в Ирак, които, както се знае, са на иранско послушание. Израелският министър председател означи, че управляващите в Техеран все по този начин заплашват сигурността на Израел и строят военни бази в Близкия изток. "Ще действаме и към този момент действаме против тях (иранските и проиранските сили, бел. на изданието) на всички места, където е належащо ", съобщи той.

До момента няма никакви публични потвърждения за израелски удари по територията на Ирак. Миналата седмица прочее някогашният иракски вицепремиер Баха ал Араджи писа в Туитър, че таман Израел може да е виновен за неотдавнашната детонация в багдадския оръжеен склад "Ал Сакр ", благосъстоятелност на шиитските милиции Хашд ал Шааби. Но това не е единственият случай.

По данни на саудитския щемпел израелците са нанесли на 28 юли удар по базата Ашраф на 40 км североизточно от иракската столица. Унищожени са били ирански балистични ракети и безпилотни апарати, намирали се в обекта. По същите данни на 19 юли сили на еврейската страна са атакували лагер на шиитски формирования в провинция Салах пъкъл Дин, когато там е имало бойци от ливанската формация Хизбула и хора от иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война. И съгласно саудитците в ударите е взел участие израелски изтребител Ф-35.

Може би таман по тази причина представителят на иракската войска Яхия Расул съобщи на 18 август, че Ирак би трябвало да купи от Русия комплекси С-400, с цел да може ефикасно да брани въздушното си пространство. Така Расул разяснява решението на държавното управление в Багдад да ограничи полетите на задгранична бойна авиация. Военачалникът изясни, че отсега нататък всяко неразрешено навлизане в иракското въздушно пространство ще се приема за враждебно. Дори в случай че става дума за сили на интернационалната антитерористична коалиция отпред със Съединени американски щати, съдействали да бъде изтласкана от Ирак групировката "Ислямска страна ". Багдад подреди всички решения за прехвръкване над Ирак да бъдат съгласувани непосредствено с централната власт.

Наблюдателите незабавно свързаха нареждането с хипотетични израелски удари. Наложи се представители на интернационалната антитерористична коалиция да обсъдят новите правила с иракските си сътрудници. Всъщност западните военни нямаха никаква опция, с изключение на да се подчинят. Готовност да купят съветски комплекси С-400 бе изразена за финален път от управляващите на Ирак напролет на т. година Малцина обаче гледаха съществено на изказванията им с оглед категоричността на Съединени американски щати: Вашингтон се опълчва всякога, щом негови сътрудници решат да си набират оръжия от този вид. Руското външно министерство не откри време да разяснява пред "Независимая газета " до каква степен е стигнала полемиката по продажбата на С-400 за Ирак.

"Правителството на Ирак се мъчи да показва известна политическа самостоятелност и да върне страната в границите на дипломацията - съобщи за "Независимая газета " Антон Мардасов, специалист на Руския съвет по интернационалните въпроси. - Правят се визити в чужбина, има опити да се маневрира даже в случаи на директен конфликт сред ползите на Съединени американски щати и на Иран, да вземем за пример в петролногазовата сфера. Проявите на автономия от страна на иракското държавно управление са положителен фактор, съдействуващ за стабилизиране на страната, в която ИД развива мощна незаконна мрежа, процъфтява корупцията и т. н. Иракските управляващи показват примерно блян да поддържат стопански връзки със прилежащ Иран и нямат нищо срещу Техеран да работи по инфраструктурни планове. "

Експертът показва, че някои дейности на иракските управляващи следват политиката на Техеран за ограничение на иранското въздействие в страната. "И държавното управление на Ирак неведнъж, общо взето, няма по какъв начин да попречва лобирането на близки до Иран ведомства, политици или локални играчи - споделя Мардасов. - Освен това в последно време Иран поставя старания да усъвършенства наличието си в страните от условната "шиитска ос " и да маскира военното си въздействие като икономическо. Погледнете неотдавнашния декрет на иракския министър председател, съгласно който всички сили на Хашд ал Шааби би трябвало да се интегрират с формалните силови структури: от една страна, това цели слагане на ред в страната, от друга - продължава включването на проирански сили в структурите на страната. "

Според аналитика централната власт в Багдад има много лимитирано въздействие върху редица проирански фракции. "Например групировката Асаиб Ахл ал Хак, обвинена в обстрел на зелената зона в Багдад и провела боен церемониал в сирийския град Алепо, счита, че може да диктува условия на Багдад. Фракции от този жанр имат огромна независимост на деяние, изключително в пустинните региони, и в действителност могат "да наглеждат " трансферирани от Иран ракети с дребен и междинен обхват.

Подобна обстановка хипотетично може да се развие и към С-400: публично Багдад има потребност от средства за противовъздушна защита за отбрана на своя суверенитет. В случая обаче купените системи ще прикриват проирански обекти, защото Техеран надали ще пропусне опцията да разположи ракетите си край средствата за отбрана на разнообразни обекти ", добавя Мардасов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР