Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че главният прокурор на

...
Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че главният прокурор на
Коментари Харесай

Премиерът на Италия защити контакти на разузнаването със САЩ за разследване на Русия

Премиерът на Италия Джузепе Конте съобщи, че основният прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар е желал информация за активността на сътрудници на ФБР в европейската страна на среща със чиновници на италианското разузнаване, осведоми АП.

След като даде показания пред Комисията по разузнаване към италианския парламент в Рим, Конте разгласи на конференция, че срещите са били законни, както и неговите дейности.

Двете срещи са се провели през август и септември. Те са били свързани с американска инспекция на произхода на следствие на съветска интервенция на изборите в Съединени американски щати през 2016 година, които бяха извоювани от Доналд Тръмп.

Италиански медии упрекват Конте в нарушение на протоколите, откакто е разрешил срещите.

Според Конте молбата на Бар е изпратена по естествените дипломатически канали за " предварителна замяна на информация с нашето разузнаване, с цел да се потвърдят дейностите на американски сътрудници. Това би трябвало да е ясно ".

Конте означи, че съгласно италианските закони министър председателят само носи отговорност да отвърне на молба за разследваща активност и той не може да търси авансово позволение от Комисията по разузнаване към Народното събрание или да разисква молбата с министър или политически водач. Той акцентира също, че американците не са се интересували от дейностите на италианското разузнаване.

Министър-председателят разкри, че Бар първо е провел " предварителна техническа " среща с разузнаването в Рим на 15 август, а другата се е провела на същото място на 27 септември.

" Мразя да ви отчайвам, само че не е имало срещи в питейни заведения или хотели ", отговори той на медийни спекулации. " Всички те са извършени в институционална среда ", добави той.

Конте сподели още, че американската молба за срещите е пристигнала през юни по естествените дипломатически канали от Уилям Бар, а не от Тръмп. " Президентът Тръмп в никакъв случай не е разговарял с мен за това следствие ", посочи още той и добави, че не е имал директен контакт с Бар нито по телефона, нито документално. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР