Премиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че Великобритания и Европейският

...
Премиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че Великобритания и Европейският
Коментари Харесай

Ирландия очаква напредък по въпроса за границата след Брекзит до юни

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар съобщи, че Англия и Европейският съюз би трябвало да реализират забележителен прогрес по въпроса за границата след Брекзит до срещата на върха през юни. Това е изискване за напредване на договарянията напред към сключване на окончателното съглашение за излизането на Англия, разясни Варадкар.

„ Ако не реализираме забележителен напредък до юни по тематиката за границата, би трябвало да си зададем съществени въпроси като да вземем за пример ще ли е допустимо въобще дефинитивно съглашение за Брекзит. Но такава оценка не може да бъде дадена в средата на април. Много неща могат да се случат занапред до юни “, уточни Варадкар.

Говорейки пред кореспонденти в белгийския град Льовен, Варадкар прикани Лондон да смени тактиката, в случай че желае да си подсигурява близки връзки с Европейски Съюз след Брекзит. Най-голямата спънка пред постигането на съглашение, счита министър председателят на Ирландия, са твърдите червени линии, сложени от английското държавно управление. Ако тези линии бъдат изоставени, и позицията на Европейски Съюз може да се промени, сподели Лео Варадкар.

Министърът по въпросите на Брекзит в английския кабинет Дейвид Дейвис уточни юни като “изкуствен краен период ” за реализиране на единодушие. Европейски Съюз обаче счита, че най-късно до октомври би трябвало да бъде контрактувано съглашението за развода, с цел да има задоволително време документът да премине през рафитикация в националните парламенти на страните-членки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР