Премиерът на Индия и съюзниците му са на път да

...
Премиерът на Индия и съюзниците му са на път да
Коментари Харесай

Премиерът Моди на път да спечели решаваща победа на изборите в Индия

Премиерът на Индия и съдружниците му са на път да извоюват решителна победа и втори мандат, демонстрират екзитпол резултатите, откакто в неделя вечерта публично завърши маратонът от избори, траял шест седмици, написа " Гардиън ".
Данните на шест социологически организации демонстрират, че националистическата хиндуистка партия " Бхаратия Джаната " (Bharatiya Janata party -BJP) на премиера Нарендра Моди и съдружните им сътрудници печелят сред 287 и 336 места в 552-местната долна камара. Проучванията излизат с разнообразни резултати, само че всички дават над 272 места, нужни за образуване на държавно управление в долната камара на Народното събрание на Индия.

Екзитпол резултатите в страната не са доста точни в разпределението на местата. Всички без едно изследване през 2014 година посочваха, че обединението на Моди е на път да завоюва болшинство. В последна сметка завоюва 282 места - най-голямата победа на една партия за последните три десетилетия.

Главната опозиционна мощ Индийски народен конгрес печели сред 124 и 142 места, демонстрират екзитпол резултатите.

Преди изборите прогнозите бяха партията на Моди да завоюва, само че губи поддръжка спря вота от 2014 година

През 2004 година, когато BJP за финален път изгуби държавното управление, екзитпол показваше, че ще завоюва. Но вместо това се оказа, че взема единствено 189 места: близо 100 места по-малко от оповестените предварителни резултати.

BJP ще резервира контрола си над Утар Прадеш, най-важният щат с 80 места, демонстрират седем изследвания. Партията ще завоюва 49 места против 29 за коалиция от опозиционни партии. BJP завоюва 73 места в щата през 2014 година

В Западен Бенгал, където акцията беше прекъсната в четвъртък поради улични конфликти сред поддръжници на ръководещата партия и опозицията, партията на Моди се чака да вземе 11 места, съгласно две изследвания, до момента в който останалите ще завоюват 22 места. Преди пет години " Бхаратия Джаната " завоюва единствено 2 места.

Като цяло изборите от 11 април до неделя се организираха в мирна конюнктура, изключение беше единствено в Западен Бенгал.

Парламентарните избори се възприемат като референдум за петгодишното ръководство на Моди.

Индийският народен конгрес на Рахул Ганди е главната опозиционна партия в страната.

Избирателната интензивност на първите шест тура беше към 66%, оповестиха от локалната изборна комисия. На изборите през 2014 година беше 58 на 100. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР