Премиерът на Хаити призова Съвета за сигурност на ООН да

...
Премиерът на Хаити призова Съвета за сигурност на ООН да
Коментари Харесай

Хаити призова в ООН за спешно изпращане на международни сили в страната

Премиерът на Хаити прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да позволи незабавно изпращането на интернационалните сили, които да оказват помощ на полицията в битката с бандите в страната, съобщи Франс прес.

" Ежедневието на хаитянския народ е мъчно, по тази причина Съветът за сигурност /.../ би трябвало да работи незабавно, като позволи разполагането на многонационална полицейска и военна задача за поддръжка на сигурността ", съобщи Ариел Анри от трибуната на Организация на обединените нации, близо година откакто за първи път насочи апел за такава интервенция.

Вчера Съединени американски щати оповестиха, че отпускат още 65 милиона $ помощ за полицията в Хаити и също приканиха Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да поддържа публично разполагането на многонационална задача за сигурност, която да помогне на карибската страна в битката с парализиарощото живота в страната принуждение от страна на бандите.

На среща в Ню Йорк, отдадена на обстановката със сигурността в Хаити, американският държавен секретар Антъни Блинкен сподели, че задачата, управлявана от Кения, може да бъде ситуирана " до месеци ". " Наистина нямаме време за губене ", акцентира той.

Миналата година Хаити изиска помощ за битка с бандите, които тероризират столицата Порт о Пренс. Съветът за сигурност може да гласоподава още през идната седмица направена от Съединени американски щати резолюция в поддръжка на разполагането на многонационални полицейски сили, споделиха дипломати.

Макар държавното управление на Байдън да не дава войски, то ще работи с Конгреса, с цел да обезпечи 100 млн. $ за логистична и финансова поддръжка на многонационалната задача. Това може да включва разследваща поддръжка, въздушен превоз, връзки и здравна помощ, означи Блинкън.

Обявените през вчерашния ден 65 млн. $ са предопределени за усилване на способността на хаитянската полиция да се оправи с бандите, добави той.

Съединени американски щати постановат също нови забрани за издаване на визи на някогашни и сегашни хаитянски длъжностни лица, които съгласно Блинкън разрешават това принуждение.

Вашингтон поддържа визията на Кения за задача по сигурността в три елементи, включваща подкрепяне на хаитянската полиция, гарантиране на сигурността  сигурността на значимата инфраструктура и пътните артерии и подсилване на правоприлагането в дълготраен проект, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.

" Не би трябвало да изоставяме Хаити ", съобщи кенийският президент Уилям Руто в четвъртък пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Страните са внимателни във връзка с поддръжката за неизбраното държавно управление на премиера Ариел Анри, който съобщи, че при актуалната неустановеност не могат да се произведат почтени избори. Хаити е без определени представители от януари.

" Моето краткотрайно държавно управление е решено да свика  избори допустимо най-скоро ", съобщи Анри в Ню Йорк през вчерашния ден, като акцентира, че сигурността в Хаити се е влошила до " сериозна точка ", защото " нарушителите се считат за  всесилни ". " Моля за помощ, с цел да могат хаитяните да останат по домовете си ", сподели той и още веднъж изиска " помощ за подсилване на националната полиция на Хаити, с цел да може тя в действителност да отговори на провокациите, пред които е изправена ", както и позволение от Съвета за сигурност за тази помощ.
Тази седмица лидера на най-влиятелната хаитянска тайфа прикани за въоръжено събаряне на Анри, като прикани хаитяните да излязат по улиците на протест  против неизбраното държавно управление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР