Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис пристига във Вашингтон за разговори

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис пристига във Вашингтон за разговори
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис се среща с Байдън и говори пред Конгреса на САЩ

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис идва във Вашингтон за диалози с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Белия дом в понеделник, осведоми Kathimerini .
 
Основната цел на Атина е да се потвърдят стратегическите връзки сред двете страни и да се затвърди ролята на Гърция като нововъзникващ енергиен център на Балканския полуостров, отбелязва изданието. Министър-председателят на южната ни съседка също по този начин ще ще има послание си към взаимно съвещание на Конгреса на Съединени американски щати във вторник след покана от ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
 
Според близки негови сътрудници, държанието на Мицотакис няма да бъде като на неприятен родственик, който чака американски американски арбитраж или решение на проблемите с Анкара (въпреки че " нападателната и ревизионистка тактика " на Турция ще бъде наранена в речта), а по-скоро това на убеденост, произлизаща от икономическия прогрес на Гърция, както и нейното доста военно усилване.
 
В светлината на гореизложеното Атина не чака мощен ангажимент за сигурност от Байдън, защото това въпреки всичко е капсулирано в съглашението за защита сред Гърция и Съединени американски щати и в съпътстващия текст на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.
 
Всъщност Катимерини схваща, че Мицотакис ще посвети единствено „ няколко реда “ на Турция в речта си пред Конгреса и ще се концентрира повече върху мощните исторически връзки на Гърция и Съединените щати, свързани от демокрацията. Нещо повече, особено внимание ще бъде отделено на мощните връзки сред Гърция и други сериозни играчи в района на Източното Средиземноморие, като Египет, Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
 
„ Катимерини “ отбелязва, че визитата на Мицотакис във Вашингтон идва в миг на значим геополитически кръстопът за Гърция, когато в Украйна бушува широкомащабна война, а турският президент Реджеп Таийп Ердоган още веднъж демонстрира непредвидимостта си и, съгласно Атина, работи като дестабилизиращ фактор, изключително поради предизвикването му към вероятността за северно разширение на НАТО с включването на Финландия и Швеция.
 
Както написа изднаието, Мицотакис идва във Вашингтон с два значими позитива: първо, фактът, че Атина зае ясна позиция през цялото време по украинската криза; и второ, визитата идва след подписването на ново петгодишно съглашение за защита със Съединени американски щати, което беше утвърдено от гръцкия парламент в четвъртък.
 
Според „ Катимерини “, обсегът и продължителността на съглашението са ясно обръщение за желанието на Вашингтон да влага геостратегически в Гърция.
 
Друг основен въпрос в дневния ред е силата и капацитетът на Гърция да се трансформира в хъб за импорт на полутечен природен газ (ВПГ) от Близкия изток и Източното Средиземноморие до Балканите и Югоизточна Европа.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР