Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обвини Унгария в авторитарен опортюнизъм

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обвини Унгария в авторитарен опортюнизъм
Коментари Харесай

Премиерът на Гърция обвини Унгария в авторитарен опортюнизъм

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис упрекна Унгария в " властнически опортюнизъм " поради дейностите на ръководещите в страната, с които разрешиха на държавното управление да ръководи с укази за неопределен срок поради рецесията, подбудена от новия ковид, оповестява " Политико ".

Мицотакис, чиято ръководеща партия " Нова народна власт " е част от Европейската национална партия (ЕНП) дружно с ръководещата унгарска партия " Фидес " на унгарския министър председател Виктор Орбан, настоя, че парламентите би трябвало да останат отворени по време на пандемията и прикани други страни да не следват образеца на Унгария.

" Ще упорствам върху демократичната процедура, отхвърляйки всевъзможни властнически ограничавания, както за жалост се случи неотдавна в една страна член на Европейския съюз - Унгария. Когато се подценява институционалният разговор, лъжите, слуховете и измамата се ускоряват ", посочи Мицотакис.

Той добави: " Нашият път не може да бъде обект на разисквания и постоянно е този на истината и парламентарната народна власт. "

Междувременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен изрази безпокойствие по отношение на изключителното законодателство в Унгария, което даде на десния популист Орбан необятни пълномощия.

Въпреки че сподели, че страните от Европейски Съюз може да се нуждаят от изключителни ограничения за справяне с пандемията, тя акцентира: " Обезпокоена съм, че някои ограничения отиват прекомерно надалеч - и съм изключително обезпокоена за обстановката в Унгария. "

Унгарският парламент, доминиран от " Фидес ", даде на премиера пълномощието да ръководи с укази, до момента в който държавното управление му реши, че рецесията с ковид е завършила.

Законодателството за изключителното състояние заплашва и публицистите със затвор, в случай че разгласяват " подправени вести " по отношение на вируса, като държавното управление по свое убеждение взема решение кое е " подправена вест ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР