Премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Турция Реджеп

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Турция Реджеп ...

Ципрас и Ердоган: По-малко напрежение в Егейско море!.


Премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Турция Реджеп Ердоган се договориха да положат усилия, за да се намали напрежението в пограничните райони на Егейско море.

Това стана по време на среща между двамата снощи в кулоарите на форума на НАТО в Брюксел, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Обърнах внимание на турския президент на увеличаването на случаите на турски нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море. В края на краищата ние се съгласихме да поставим акцент върху нашите усилия за намаляване на напрежението", каза Ципрас след края на двучасовите разговори, които той определи като "трудни".Още по тематаРадев говорил с Ердоган, казал му, че Турция е важен съсед за нас12 юли 2018 19:0237Експерт: Турция тръгна по пътя на държавите от Близкия изток10 юли 2018 11:5060Ципрас готов за сделка с Меркел: Връща си мигрантите28 юни 2018 07:5034

По време на тях Ципрас е повдигнал и въпроса за задържаните в Турция през март двама гръцки военни, които се оказаха на турска територия. Те бяха обвинени в опит за шпионаж и се намират в затвор в турския град Одрин.

Ердоган пък споменал за осемте турски офицери, които избягаха с военен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 г. след опита за държавен преврат в Турция. Гръцките съдебни инстанции отказаха да предадат военните на Анкара, защото сметнаха, че в родината им делото срещу тях няма да е справедливо и че там ги грозят тормоз и смърт.

За ситуацията в региона на Егейско море Ципрас каза, че е представил на Ердоган данни за "засилени турски провокации и нарушения". "Договорихме се да положим основа за намаляване на турските нарушения в Егейско море", добави Ципрас.

По данни на гръцкото министерство на отбраната през 2017 г. турски самолети около 1,5 хиляди пъти са нарушили гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Ципрас и Ердоган са обсъдили и кипърския въпрос и гръцкият премиер е подчертал важността от продължаване на преговорите под егидата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите му е била постигната договорка за контакти между министрите на външните работи на двете страни по тази тема.
 
По публикацията работи: Вера К. Александрова

Източник: dnes.bg