Премиерът на Франция не знаеше името на госта си Лудовик

...
Премиерът на Франция не знаеше името на госта си Лудовик
Коментари Харесай

В. Журналул: Премиерът на Франция забрави името на почетния си гост

Премиерът на Франция не знаеше името на госта си Лудовик Орбан, написа през днешния ден в. " Журналул " във връзка формалното посещаване на румънския министър председател във Франция при започване на седмицата. Изданието дефинира случката като " необикновен епизод " и споделя по какъв начин френският министър председател Жан Кастекс е не запомнил името на почетния си посетител и се е наложило да го прочете от лист, който имал на разположение.

" Имам изключителната чест и доста се веселя да посрещна през днешния ден премиера на една страна - огромен другар на Франция ", съобщи Кастекс, след което направи пауза и възобнови изказването си, откакто погледна в лист А4, който имаше на разположение, споделя " Журналул ".

" Г-н министър председателят Лудовик Орбан изрази цялостна взаимност и поддръжка от страна на Румъния след обидните офанзиви на президента Ердоган против президента на Френската република ", съобщи Жан Кастекс в взаимно изказване с румънския министър председател в Париж, припомняйки за неотдавнашния ислямистки атентат, при който преподавател бе обезглавен, откакто посочил в час карикатури на пророка Мохамед.

" Журналул " отбелязва, че румънският министър председател също не е говорел свободно на конференцията, а от самото начало е чел речта си в наличието на френския си сътрудник.

 Снимка: AP/БТА

Румънският министър председател Лудовик Орбан и френският му сътрудник Жан Кастекс подписаха в понеделник в Париж декларация за желание за съдействие в нуклеарната енергетика за цивилен цели, съобщи организация Аджерпрес.

Румънският министър председател бе на публично посещаване във Франция, съпроводен от министрите на външните работи, на стопанската система, на националната защита и на земеделието.

След подписването на документа Орбан уточни, че декларацията за желание засяга съдействие със стратегически сътрудници за реализация на плана за създаване на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и главен ремонт, рационализация и реновиране на първи реактор на централата. Румънският министър председател означи, че този план е от изключителна значимост за енергийната политика на Румъния.

Орбан и Кастекс са подписали няколко двустранни документа. Румънският министър председател посочи, че е било подписано и съглашение сред румънската държавна компания Нуклярелектрика и френската Орано.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР