Премиерът на Финландия Сана Марин призова миналия вторник Унгария и

...
Премиерът на Финландия Сана Марин призова миналия вторник Унгария и
Коментари Харесай

Кой спира Финландия и Швеция за НАТО?

Премиерът на Финландия Сана Марин прикани предишния вторник Унгария и Турция бързо да одобрят кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО. Процесът се бави от месеци поради нежеланието на Анкара и Будапеща да дадат „ зелена светлина “ на разширението, написа Българска телеграфна агенция.

Унгария и Турция са единствените страни от НАТО, които към момента не са утвърдили заявките на Стокхолм и Хелзинки за участие в алианса. " Сега всички погледи са ориентирани към Унгария и Турция. Очакваме тези страни да ратифицират нашите заявки. Смятам, че е значимо това да стане колкото може по-скоро ", съобщи Марин по време на обща конференция с други скандинавски водачи.

Миналата седмица Финландия и Швеция потвърдиха, че ще се причислят към НАТО едновременно, излизайки с обща позиция във връзка с турските претенции. Двете скандинавски страни желаеха да се причислят към отбранителния алианс през май в отговор на съветското навлизане в Украйна, само че се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която упрекна двете страни, че дават леговище на групировки, които Анкара счита за терористични.

Отлагането от страна на Турция на ратификацията на договорите за присъединението към НАТО на Финландия и Швеция ще подкопае сигурността в Балтийския район във време на все по-настъпателното държание на Русия, сподели в края на октомври финландският външен министър Пека Хависто. Трите страни подписаха договорка през юни, целяща да обезпечи поддръжката на Анкара, само че Турция дружно с Унгария към момента не е утвърдила протоколите за приемане на Финландия и Швеция, до момента в който всички останали 28 страни членки на пакта са го създали, отбелязва в. „ Файненшъл таймс “.

Пека Хависто предизвести, че европейската сигурност остава „ уязвима “ в интервал на ескалация на войната в Украйна. Министърът загатна също нанасянето на вреди на газопроводите „ Северен поток “ 1 и 2 в поддръжка на изказванията си. „ В тези условия на неустановеност всяко закъснение в укрепването на сигурността в Балтийско море е огромен източник на безпокойствие “, сподели Хависто.

„ Посочихме както пред Турция, по този начин и пред Унгария, че живеем в бурни времена от позиция на сигурността и колкото по-бързо бъдем признати под отбраната на член 5 от Вашингтонския контракт, толкоз по-бързо можем да допринесем за защитата на НАТО от наша страна “, добави министърът. " При тези условия, когато се отсрочва решението би трябвало да вземе поради, че това ще има избран резултат върху сегашната обстановка със сигурността на страните кандидатки и в целия район “, уточни Хависто.

Финландия и Швеция се отхвърлиха от дългогодишната си традиция на неутралитет и подадоха молби за участие в НАТО доста скоро след началото на съветската инвазия в Украйна. Това решение беше приветствано от пакта като опълчване против Путин, който от дълго време упорства НАТО да спре да се уголемява на изток. Турският президент Реджеп Ердоган обаче заплаши с несъгласие двете скандинавски страни, обвинявайки ги, че дават леговище на хора, които Анкара счита за терористи. Турция блокира предприсъединителния развой, до момента в който не получи уверения от Швеция и Финландия, че ще ѝ оказват подпомагане в битката против тероризма. Анкара изиска от Стокхолм да екстрадира 73 души, които тя упреква в тероризъм, въпреки че това не беше записано в тристранното съглашение.

Финландия и Швеция координират напъните си по присъединение към НАТО още от началото и вървят в тандем. Хависто сподели, че Хелзинки няма да се причисли без съседката си, тъй като това ще усложни процеса на обмисляне в НАТО и двустранната отбранително съдействие, в това число във военновъздушната и военноморска област. „ В някои от последните мнения на Ердоган се загатва, че Финландия и Швеция могат да вървят настрана, което, несъмнено, не ни се харесва. Това не се харесва и на Швеция “, сподели Хависто. „ Това няма да е нещо положително за нашата национална сигурност и би било също едно неприятно решение за НАТО “, добави министърът.

Финландия се нуждае и от утвърждението на Унгария, само че е един от най-отявлените критици на подкопаването на демократичните стандарти и върховенството на закона в страната при ръководството на премиера Виктор Орбан. Хависто сподели, че Будапеща към този момент не е обвързвала участието на Финландия в НАТО с поддръжката ѝ за позицията на Брюксел по нарушаванията на демократичните стандарти в Унгария. Призивите на финландски водачи за ускорение на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО към този момент не създават съответния резултат да накарат Анкара и Будапеща да трансформират позицията си. Би могло да се допусна, че процесът по присъединение ще се забави още месеци, в случай че не бъдат открити взаимноприемливи решения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР