Премиерът на Естония Кая Калас е подложена на все по-голям

...
Премиерът на Естония Кая Калас е подложена на все по-голям
Коментари Харесай

Естонският премиер Кая Калас призована да изясни руските бизнес връзки на съпруга си

Премиерът на Естония Кая Калас е подложена на все по-голям напън във връзка със абсурда, обвързван с бизнес връзките на брачна половинка ѝ с Русия. Президентът на балтийската страна и съдружният ѝ сътрудник приканиха за повече отговори, а опозиционни политици я приканиха да подаде оставка.


Съпругът на Калас - Арво Халик, има 25% дял в Stark Logistics - транспортна компания, която е транспортирала артикули, които не са под глобите на Европейски Съюз, сред Естония и Русия, съгласно естонския държавен ефирен оператор ERR.

Калас, която е предоставила заем от 350 000 евро на капиталовото сдружение на брачна половинка си, което има каузи, съобщи, че нито Халик, нито Старк са имали клиенти в Русия, само че са помагали на естонски клиент да приключи активността си в Русия " в сходство със закона и глобите ".

Репортажъг способства за разрастващия се скандал към Калас, която се трансформира в един от най-гласовитите и авторитетни гласове на Запад, настояващи за все по-строги дейности против Москва след пълномащабното ѝ навлизане в Украйна предходната година и призоваващи фирмите от Европейски Съюз да се въздържат от търговия с съветски предприятия.

Президентът Алар Карис прикани Калас да " обясни нещата " и по-късно да реши каква да бъде идната стъпка.

Урмас Рейнсалу, който беше заменен на поста външен министър на Естония след изборите през март, назова разкритията на ERR " изключително отблъскващи " и добави, че в случай че те са правилни, то Калас " демонстрира в искрено двуличие ". Това е срамно за Естония. "

Лаури Лаанеметс, министър на вътрешните работи на Естония и началник на Социалдемократическата партия в обединението на Калас, съобщи пред ERR, че разкритията са " изключително притеснителни " заради " нулевата приемливост на държавното управление към всевъзможен тип бизнес, обвързван с Русия ".

През май Калас съобщи пред " Файненшъл таймс ", че бизнесът в балтийската страна с население от 1,3 млн. души би трябвало да откри " честен компас " и да откаже покупко-продажби, които биха могли да доведат до достъп на Москва до артикули, които са обект на наказания.

Лаанеметс добави: " Сериозно съм угрижен за резултата от въпросите, свързани със статута на министър-председателя, върху репутацията и доверието в Естония. С други думи, до каква степен съществено ще бъдем възприемани повече. "

Раймонд Калюлайд, народен представител от Социалдемократическата партия, съобщи, че абсурдът може да се окаже " съдбовен за Калас като министър-председател ".

Политиците от опозицията отидоха по-далеч, като няколко от тях интензивно приканиха Калас да подаде оставка. Мартин Хелме, началник на крайнодясната група " Екре ", която е втората по величина партия в Народното събрание, съобщи, че Калас не може да остане на поста си поради " бруталното си съучастничество и в полза на репутацията на Естония ".

Калас съобщи пред ERR, че " не е взела участие в бизнеса на брачна половинка си ". Той ѝ е споделил, че Stark Logistics връща артикули от естонски клиент, който затваря фабрика там, и че камионите даже не купуват гориво в Русия.

" Това, в което съм безусловно сигурна и уверена, е, че фирмите на брачна половинка ми не се занимават с никаква неморална активност ", добави тя.

Stark Logistics съобщи, че цялата ѝ активност е законна и в сходство със глобите и не носи никаква изгода на Русия. Тя има намерение да извърши последната доставка за Русия идващия месец. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР