Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че ще продължи разговорите

...
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че ще продължи разговорите
Коментари Харесай

Чешкият премиер ще продължи разговорите за съставяне на коалиция

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш съобщи, че ще продължи диалозите с трите партии, които може да поддържат неговото ново държавно управление, съобщи " Ройтерс ".

Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП), Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ) и крайнодясната антиевропейска " Свобода и директна народна власт " (СПД) са декларирали, че може да влязат в коалиция с партията " Действие на недоволните жители " (АНО) на Бабиш или да я поддържат, като останат отвън държавното управление.

" Ще продължим договарянията с тези три партии, като единствено в тази ситуация с ЧСДП желаеме да изчакаме техния конгрес през февруари, с цел да знаем кой в действителност съставлява тази партия ", споделя Бабиш в изявление за вестник " Право ", оповестено през днешния ден.

С преизбирането на президента Милош Земан министър председателят Бабиш, чийто кабинет на малцинството към този момент изгуби един парламентарен избор на доверие, ще разполага с още време да сформира ново държавно управление, отбелязва " Ройтерс ".

Агенцията напомня, че до неотдавна нито една от другите осем парламентарно показани партии не искаше да поддържа държавно управление на АНО отпред с Бабиш, против който има обвинявания в нелегално заграбване на евросубсидии. Милиардерът Бабиш упорства, че не е направил нищо неправилно.

Комунистите споделят, че в подмяна на поддръжката желаят в програмата на държавното управление да бъдат включени елементи от тяхната стратегия. ЧСДП и СПД упорстват, че не биха приели държавно управление, в което има престъпно разследвани лица.

Бабиш съобщи пред " Право ", че не желае актуалният водач на социалдемократите Милан Хованец да бъде министър. Той твърди, че бъдещото му държавно управление ще води проевропейски курс и няма да се поддаде на апелите за привикване на референдум в Чехия за овакантяване на Европейски Съюз./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР