Премиерът на Чехия Андрей Бабиш представи планът на правителството за

...
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш представи планът на правителството за
Коментари Харесай

Чешкият премиер Бабиш представи план за разширяване на АЕЦ с държавен контрол върху строителството


Премиерът на Чехия Андрей Бабиш показа проектът на държавното управление за създаване на атомни енергоблокове, като съобщи, че страната би трябвало да управлява строителството, с цел да може да спре плана, в случай че цените на електрическата енергия не го подкрепят.

Правителството, съгласно организация Ройтерс, разчита да подпише контракт за един или два нови енергоблока в АЕЦ „ Дуковани “ с CEZ, чиито мажоритарен акционер е страната, като търгът ще бъде разгласен към края на 2020 година, а до 2024 година би трябвало да бъде определен доставчикът.

Бабиш съобщи, че държавното управление няма да даде на CEZ неограничена държавна гаранция и че компанията сама би трябвало да покрие спомагателните разноски, които не са свързани с дейностите на държавното управление или на задгранични регулатори.

„ Основната цел на страната би трябвало да бъде да поеме надзор върху строителството на нова атомна мощ “, съобщи Бабиш на конференция. „ Държавата ще има подобен надзор като подпише контракт за строителство с CEZ “.

CEZ се въздържаше да разгласи търг без приемането на държавни гаранции, само че Бабиш съобщи, че компанията, която е най-голямата листвана в Централна Европа, може да се оправи с плана сама.

Изпълнителният шеф на CEZ Даниел Бенеш обаче съобщи на конференцията, че най-хубавият модел за разширението на АЕЦ към момента не е избран и никой проект не трябва да накърнява ползите на миноритарните акционери.

Това ще бъде най-големият търг в историята на Чехия с шестима евентуални участници - съветската „ Росатом “, китайската CGN, взаимното дружество сред Mitsubishi и EDF - Atmea, американската Westinghouse, южнокорейската KEPCO и френската Areva.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР