Премиерът на Чехия Андрей Бабиш иска решението за финансирането на

...
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш иска решението за финансирането на
Коментари Харесай

Чешкият премиер Бабиш иска тази година решение за финансиране на разширяването на АЕЦ „Дуковани“


Премиерът на Чехия Андрей Бабиш желае решението за финансирането на разширението на АЕЦ „ Дуковани “ да бъде взето тази година. Това е декларирал Бабиш за „ Ройтерс “, представен от ceskenoviny.cz. Според организацията, CEZ отхвърля да влага в нови АЕЦ без държавна поддръжка. Миноритарните акционери в компанията се притесняват, че финансирането на строителството на нов енергоблок от CEZ може да докара до рухване на цената на акциите й. Затова CEZ е предложила план за реорганизацията си, който се състои в това атомните и обичайните източници на сила да бъдат отделени от така наречен „ нова енергетика “. При това въглищната и атомната енергетика да останат под контрола на страната.

Срокът на употреба на енергоблоковете на АЕЦ „ Дуковани “ изтича през 2035 година Според Бабиш това значи, че е належащо да бъде ускорена подготовката на замяната на тези енергоблокове.

По думите на Бабиш, CEZ е задоволително огромна компания, с цел да построи нови атомни енергоблокове без метаморфоза. Той още веднъж предложи модел, съгласно който строителството на нов енергоблок би трябвало да се реализира от дъщерна компания на CEZ. Схемата би трябвало да наподобява по следния метод – оценка на активите на АЕЦ „ Дуковани “, предаването им на дъщерна компания, осъществяване на търг за избор на технология, решение на въпроса с финансирането и вероятно основаване на взаимно дружество. Държавата би могла да бъде гарант при положение на пораждане на някакви проблем.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР