Премиерът на Беларус Роман Головченко е приел днес в АЕЦ-Островец

...
Премиерът на Беларус Роман Головченко е приел днес в АЕЦ-Островец
Коментари Харесай

Беларус обещава да приеме международна проверка на АЕЦ-Островец

Премиерът на Беларус Роман Головченко е приел през днешния ден в АЕЦ-Островец да бъде осъществена интернационална инспекция. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешната видеоконференция с представители на страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя посочи, че като първа стъпка ще бъде свикана среща на експерти, а по-късно се чака нуклеарната централа да бъде подложена на тествания за резистентност . Първата беларуска АЕЦ се чака да бъде въведена в деяние след месец с един реактор, а вторият блок се планува да бъде включен следващата година. Централата се намира в непосредствена непосредственост до границата с Литва.

Беларуската АЕЦ би трябвало да дава отговор на най-високите условия за сигурност, съобщи Фон дер Лайен . Днешното известие от Минск е стъпка напред, само че към момента има какво да се направи, добави тя.

Фон дер Лайен означи, че от юли и Беларус се причислява към програмата на Европейски Съюз за облекчено издаване на визи . Тя прикани идните в страната избори да обезпечат почтено съревнование и настоя арестуваните представители на опозицията да бъдат освободени.

По нейните думи всички страни от Източното партньорство следва да се стремят към съблюдаване на главните права и свободи, господство на закона, тъждество на половете, чиста природа. Днес говорихме за взаимоотношението ни през идващото десетилетие, желаеме да задълбочим съдействието, да се сближим повече, уточни тя.

Председателят на Европейска комисия посочи, че страните от партньорството са получили до момента от Европейски Съюз 2,4 милиарда евро за справяне с последствията от пандемията от COVID-19.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че следващата година през март се планува представителите на Европейски Съюз и на шестте някогашни руски републики да се срещнат в Брюксел. Той означи, че Европейски Съюз е водещ търговски сътрудник за всяка от тези страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР