Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, вицепремиерът на Русия по въпросите

...
Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, вицепремиерът на Русия по въпросите
Коментари Харесай

Изляха първия бетон в основните на Втори енергоблок на АЕЦ Рупур в Бангладеш

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, вицепремиерът на Русия по въпросите на отбранително-промишления комплекс Юрий Борисов и първият заместител общоприет шеф по оперативното ръководство на съветската корпорация „ Росатом “ Александър Локшин дадоха старт на изливането на „ първия бетон “ в главните на Втори енергоблок на АЕЦ „ Рупур “ в Бангладеш.

Това стана на тържествената гала, състояла се в област Пабна.

„ Преди осем месеца ние участвахме в церемонията по изливането на „ първия бетон “ на площадката на Първи енергоблок на АЕЦ „ Рупур “. Днес се срещаме още веднъж, с цел да стартираме строителството на Втори енергоблок на централата. Това значи, че всичко върви по график. Нашето заричане да създадем всичко допустимо атомната централа в Бангладеш да бъде издигната в период се извършва сполучливо, с помощта на тясната взаимна работа на съветската и бангладешката страна “, означи Александър Локшин, първи заместител общоприет шеф по оперативното ръководство на съветската корпорация „ Росатом “.

Той добави, че сега в Южна Азия на разнообразни стадии от строителството си се намират осем енергоблока по съветски дизайн.
Проектните и строителните действия на площадката се реализират от инженерното поделение на „ Росатом “ – „ Атомстройекспорт “. Комплексен снабдител на оборудването за реакторния остров, както и на спомагателното съоръжение за машинната зала на АЕЦ „ Рупур “ е „ Атоменергомаш “. Предприятия на „ Росатом “ ще изработят корпусите на реакторите, вътрекорпусните устройства, парогенераторите, помпеното, топлообменното и другото съоръжение.



В Индия, която граничи с Бангладеш, по съветски план са въведени в употреба Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „ Куданкулам “, строят се Трети и Четвърти енергоблок, организират се подготвителните действия за създаване на Пети и Шести енергоблок и се възнамерява строителството на друга АЕЦ на нова площадка.

Руската страна има неповторим дълголетен опит при създаване на АЕЦ, които са комплицирани високотехнологични инженерни обекти, включително и в южните ширини с парещ и мокър климат. Площадката на АЕЦ „ Рупур “ се намира в регион със комплицирани климатични условия, където от май до октомври е мусонен интервал.

АЕЦ „ Рупур “ е с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощ 2400 мегавата и се построява по съветски план на 160 км от столицата на Бангладеш – Дака, в сходство с общия контракт от 25 декември 2015 година Основен реализатор на строителството на АЕЦ „ Рупур “ е „ Атомстройекспорт “.

За АЕЦ „ Рупур “ е определен съветският план, който има първообраз в лицето на Нововоронежката АЕЦ 2. Той е от потомство „ 3 плюс “ и изцяло дава отговор на интернационалните условия за сигурност.

Началото на промишлената употреба на Първи енергоблок на АЕЦ „ Рупур “ е планувано за 2023 година, а на Втори – за 2024 година Всеки стадий от построяването на АЕЦ „ Рупур “ ще бъде под строгия надзор на Международната организация по атомна сила (МААЕ) и националния регулаторен орган.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР