Премиерът на България Кирил Петков обяви, че страната ще получи

...
Премиерът на България Кирил Петков обяви, че страната ще получи
Коментари Харесай

Петков: Ще получим целия азерски газ преди интерконекторът да е готов

Премиерът на България Кирил Петков разгласи, че страната ще получи цялото количество газ от Азербайджан преди връзката с Гърция да бъде приключена на 1 юли. По време на парламентарното си чуване в петък Петков добави, че сделката с Баку е индикатор за това, че енергийна самостоятелност за страната не е реализирана досега не заради неспособност, а тъй като е “липсвало желание”.

По думите му през Неа Месемврия (газова връзката на гръцката система влизаща в България до Кулата) може да бъде импортирано цялото количество.

Петков разяснява и контрактуваните доставки за американски полутечен газ. Той съобщи, че цената е по-ниска от тази на “Газпром”, а газа от Съединени американски щати ще бъде доставен без медиатор и безда проблеми при разтоварването. Вчера от опозицията разясниха, че двата танкера няма да могат да бъдат разтоварени в Турция, а в Гърция няма свободни потенциали.

Премиерът съобщи, че държавното управление е готово с проект за вероятно прекъсване на съветския нефт. По думите му страната няма да остане без петрол.

По отношение на сложната връзка със Северна Македония сега, Петков изясни, че идната аудиенция на висши държавници от Скопие в София няма за цел да бъдат подписвани безапелационни позиции, които да ангажират България. Все още обаче не е ясно кои от министрите ще участват на срещите.

По време на чуването си Петков изясни, че във Вашингтон научил по какъв начин законът “Магнитски” е достигнал рекордни равнища на използване в България през последните месеци и добави, че Съединени американски щати особено загатнали името на предприемача и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи попита по какъв начин министър-председателят е стигнал до умозаключението, че Движение за права и свободи и Делян Пеевски може да имат нещо общо с Южен, Турски или Балкански поток.

“Когато една страна реши да строи, да го кажа по различен метод, “Руски поток” през територията на България, без да има късмет даже най-бедната част на България – Северозападна България, да черпи от този газ, и похарчи три милиарда от нашите пари, тогава очевидно има някаква друга причина. За страдание на всички вас, които са били част от тази корупционно стимулирана скица, всички наши сътрудници виждат това и разгласят доста ясно, че този вид планове са общоприет способ за въздействие в непознати страни. Така че това беше част от нашия диалог във Вашингтон и диалози в Брюксел”, отговори Петков.

Премиерът разяснява и проблема с останалите български моряци на кораба “Царевна” край Мариупол. Той съобщи, че всеки ден беседва с тях, само че те не желаят да бъдат евакуирани, макар че има такава опция. По думите му хората от пристанището всеки ден им носят храна.

За българския транспортен съд в Черноморск Петков изясни, че сега водите се почистват от мини и се надява скоро да бъде обезпечен наследник кулоар.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР