Премиерът на България Бойко Борисов обяви, че докато страната председателства

...
Премиерът на България Бойко Борисов обяви, че докато страната председателства
Коментари Харесай

България ще помага на ЕС да разбира по-добре процесите на Балканите, обяви Борисов

Премиерът на България Бойко Борисов разгласи, че до момента в който страната ръководи Съвета на Европейски Съюз на ротационен принцип, тя ще спомага за подготовката на страните от Западните Балкани за участие в Европейски Съюз и ще оказва помощ на страните членки на Европейски Съюз и техните институции с познанието си за процесите на Балканите. Той приказва довечера в Триест пред водачите на страните от така наречен Берлински развой - дипломатическа самодейност за бъдещо разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани.

Разширяването ще бъде един от целите на българското държавно управление в границите на председателството, което стартира на 1 януари 2018 година на ротационен принцип, е декларирал Борисов, представен от държавната пресслужба.

Членки на самодейността са Германия, Франция, Австрия, Италия, Словения, Хърватия от Европейски Съюз, а от не-членовете на съюза- Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Тази вечер в Триест се организира четвъртата подред среща на върха на самодейността, чието начало е положено през 2014 година

Премиерът Борисов е участвал на пленарната вечеря по персонална покана от италианския министър председател Паоло Джентилоне, който е хазаин на събитието, прецизира държавната пресслужба.

" Ние и в този момент сме мощно ангажирани с този развой, тъй като в Европа не може да остават празни пространства, само че ще използваме опциите на председателството, с цел да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, уповавам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите ", е споделил Борисов.

В изявлението си пред водачите Борисов е сложил акцент върху свързаността сред страните от Западните Балкани, които се стремят към участие в Европейския съюз, и останалите страни от континента. По думите му, това ще способства освен развиването на икономическите връзки, а и построяването на доверие сред страните и народите им. Според Борисов Западните Балкани би трябвало да бъдат подкрепени в най-голяма степен по оста Север - Юг. Той е отбелязал изключителната значимост на включването на Коридор №8 в Берлинския развой, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие. " Свързващата инфраструктура ще даде в действителност нова вероятност за развиването на Балканите ", е подчертал Борисов, представен от държавната пресслужба.

Утре българският министър-председател е в Солун. Там той ще организира срещи със своя сътрудник от Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич. По време на диалозите ще бъдат обсъждани тематики, свързани с районната сигурност и съдействие, добросъседството и европейски въпроси, гласи известието на държавната пресслужба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР