Премиерът на България Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на

...
Премиерът на България Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на
Коментари Харесай

Елена Поптодорова за Dir.bg: България пред ООН - какво, защо и как?

Премиерът на България Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземат участие в 73-тата сесия на Организацията на обединените народи (ООН) в Съединени американски щати. Очаква се Борисов да произнесе тирада по главната тематика на Общия спор за световното водачество и отговорностите на страната ни в политиката за мир, равнопоставеност и устойчиви общества, както и в срещата на високо ниво по световния апел за битка със международния проблем - опиатите, на която България е съдомакин. Очаква се министър председателят да вземе присъединяване и в срещата на върха за мир, на името на Нелсън Мандела, както и да организира двустранни срещи с ръководителите на други страни-членки на Организация на обединените нации.
Какво би трябвало да чакаме от българското присъединяване в тазгодишната сесия на Организация на обединените нации? Какво, за какво и по какъв начин можем да реализираме за националния интерес?
Dir.bg беседва с дългогодишния ни дипломат в Съединени американски щати - посланик, политик и държавник Елена Поптодорова.

- Г-жо Поптодорова, какви упования имате за присъединяване ни в 73-тата сесия на Организация на обединените нации, до каква степен значимо е този конгрес за България?

- Сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации е един от най-хубавите мотиви една страна да се показа пред света. Защото Организация на обединените нации е в действителност международната платформа, международната естрада, и постоянно стремежът е бил да се направи оптимално плътна стратегия и да се обезпечи оптимално присъединяване на нашите делегации там. Това постоянно е било наша цел. Една специфичност на тези съвещания на Общото заседание на Организация на обединените нации е, че има един " висок сегмент ", както го назоваваме - то ще трае 9 дни, и стартира от вторник. Българският министър председател ще се изкаже в петък, като част от всички тези 193-ма водачи, които ще създадат националните си изявления. Винаги, и това е процедура, има съпътстващи събития. В случая това е едно събитие, което беше решено още през предходната година - 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела, която ще бъде маркирана с конференция по въпросите на международния мир. Премиерът Борисов ще се изкаже, като всички останали свои сътрудници. Ще има и двустранни срещи - какви, ще разберем в хода на сесията, от вторник нататък.

 Борисов с тирада пред Организация на обединените нации, взе участие и в среща, организарана от Тръмп Виж още Борисов с тирада пред Организация на обединените нации , взе участие и в среща, организарана от Тръмп
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР